Unikāli! Latvijā izdota latviešu‑ukraiņu ābece

tautaruna.lv 18.jūnijs 2022, 17:13
 
F64
Ukraiņu un latviešu bērniem būs vieglāk vienam otru saprast, jo ir izdota bilingvāla ābece. Ar skaistām ilustrācijām rotāta, jaunā latviešu-ukraiņu ābece iepazīstina ar ukraiņu un latviešu valodas alfabētiem, vēstīja TV3 raidījums “900 sekundes”.
Ukraiņu meitene vārdā Diāna burto jauno, bilingvālo ābeci. Tajā ir attēloti gan ukraiņu, gan latviešu alfabēti.

Bērniem ļoti patīk attēli, kas uzskatāmi paskaidro ābeces saturu. Šajā atvērumā ir mājputnu nosaukumi un arī vārdu pirmais burts. Milas mamma stāsta, ka līdz šim latviešu - ukraiņu ābeces nebija, tāpēc šis ir patīkams jaunums: “Sākumā mums bija cita, krievu - latviešu ābece. Tagad saņēmām ukraiņu, tas ir patīkami. Esam no Ukrainas un augstu vērtējam savu valodu. Es protams piekritu, jo Latvija ļoti palīdz Ukrainai. Esmu priecīga palīdzēt.”

Ābeces autore Maša Zurikova rāda papīrā iespiesto grāmatu, kas tapa iespējama pateicoties ziedojumiem.

Ābece jeb ukraiņu valodā Abedka pamatā ir paredzēta ukraiņu bērniem sākumskolas vecumā. Maša Zurikova ir ilustratore, tāpēc šajā ābecē pastiprināta uzmanība ir pievērsta attēliem: “Vienā atvērumā bērns redz gan latviešu valodas alfabēta burtu, gan ukraiņu valodas burtu. Attiecīgi viņš redz arī attēlu, tā ir kā trešā valoda, kas bērnam izstāsta, kas tas ir. Šajā gadījumā tā ir lidmašīna, kas abās valodās sākas ar ”L”.”

Latviešu - ukraiņu ābece nav paredzēta tirdzniecībai. To var saņemt ukraiņu bērni, kuri apgūst latviešu valodu. Pieteikšanās droši un koši notiek sociālajos tīklos.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 20:24

Jaunākās diskusijas