Vai, kļūstot vecākiem, vielmaiņa patiešām palēninās?

tautaruna.lv 25.jūnijs 2022, 12:47
 
pexcels.com
Gadiem ilgi pastāv uzskats, ka kļūstot vecākiem, mūsu vielmaiņa arvien palēninās. Pavisam nesen ir veikts jauns pētījums, kurā tika analizēts vai tā patiešām ir, ziņo portāls health.osu.edu.

Nesen veiktajā pētījumā tika "apgāzts" iepriekš pastāvošais mīts.

Izrādās, ka vielmaiņas palēnināšanās nav saistīta ar novecošanos.

Pētījumā piedalījās 6500 cilvēku no 29 valstīm. Noskaidrojās tas, ka gan vīriešiem, gan sievietēm līdz 60 gadu vecumam, paliekot vecākiem, būtiski nepasliktinās vielmaiņa, balstoties vien uz vecumu.

Marta A. Belurija, uztura profesore Ohaio štata universitātē, atzīst, ka vecums nav noteicošais faktors mūsu vielmaiņas darbībai. Izrādās, ka novecošanos nevar saistīt ar obligātu vielmaiņas palēnināšanos. Vielmaiņas ātrums, paliekot vecākiem, ir atkarīgs no mūsu paradumiem. Ja, ejot gadiem, kļūstam arvien mazāk aktīvi, ēdam neveselīgu pārtiku, tad vielmaiņa tik tiešām pasliktināsies.

Savukārt, ja ikdienā esam fiziski aktīvi, ēdam veselīgas un sabalansētas maltītes, vielmaiņa nepasliktināsies. Tādējādi, piekopjot veselīgu dzīvesveidu, pusmūžā būs vieglāk kontrolēt savu svaru un zaudēt arī liekos kilogramus.

Ohaio štata universitātes Veksnera medicīnas cetra dietoloģe Liza Vainandija atgādina, ka aktīvs dzīvesveids un veselīgs uzturs ir svarīgs visos vecumos, nevis tikai tad, kad vēlamies kontrolēt svaru. Ēdot veselīgi un pievēršoties fiziskām aktivitātēm, mēs uzlabojam ne tikai vielmaiņu, bet arī vispārējo veselības stāvokli.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 10:47

Jaunākās diskusijas