Pētījumā atklāj pārsteidzošu veidu, kā pasargāt sevi no odiem

tautaruna.lv 24.jūnijs 2022, 0:30
 
Mārtiņš Zilgalvis/F64
Jauns pētījums atklāj, ka odi, visticamāk, "uzbruks" cilvēkiem, kuri valkā noteiktas krāsas apģērbu. Šādu secinājumu izdarījuši Vašingtonas universitātes zinātnieki, raksta MedikForum.
Apģērba krāsa, ko nēsājam siltajā sezonā, ietekmē odu koduma iespējamību. Pētnieki ir atklājuši, ka šie asinssūcēji kukaiņi reaģē uz mūsu apģērba krāsu.

Iemesls, kāpēc odi izvēlas, kuram cilvēkam uzbrukt, var būt saistīts ar smražu, jo odi lido, reaģējot uz mūsu elpu. Jau no zināma attāluma viņi sajūt ogļskābo gāzi atmosfērā, taču zinātnieki vēlējās noskaidrot, kas liek viņiem izvēlēties konkrētus cilvēkus.


Noskaidrots, ka, tiklīdz ods ieelpo ogļskābo gāzi, tas sāk orientēties, meklējot savu upuri pēc krāsas. 3D izsekošanas sistēmas izmantošana kopā ar citām modernajām tehnoloģijām ļāvusi detalizēti izpētīt odu uzvedību. Izrādījās, ka viņi biežāk iedzeļ cilvēkiem, kas valkā sarkanas, dzeltenas vai melnas krāsas apģērbu. Bet zaļas, violetas, zilas un baltas drēbes odi nez kāpēc ignorē. Tajā pašā laikā arī cilvēka āda, neatkarīgi no tās krāsas un pigmentācijas, ir spēcīgs signāls odu acīm.

Šajā sakarā zinātnieki uzskata, ka pareizi izvēlēts apģērbs var būt viens no veidiem, kā pasargāt sevi no odu kodumiem.

Tomēr par šo tēmu ir veikts tikai neliels pētījumu apjoms, un šī koncepcija vēl ir jāapstiprina.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 9:10

Jaunākās diskusijas