"Pilngraudu produktu iekļaušana uzturā labvēlīgi ietekmē vairākus veselības rādītājus atkarībā no daudzuma. Tas ir saistīts ar samazinātu kolorektālā vēža, 2. tipa diabēta un liekā svara vai aptaukošanās risku," saka Ponomareva.
Veseli graudi ir daudzos produktos, kas ir viegli atrodami lielveikalos, tostarp pilngraudu maize, graudaugi un pastas, kā arī auzas un brūnie rīsi. Graudi saglabā auga endospermu, dīgļus un klijas, salīdzinot ar rafinētiem graudiem, kas saglabā tikai endospermu.
“No praktiskā viedokļa pilngraudu diens devu ( 90 g dienā) var sasniegt, piemēram, brokastīs ēdot porciju pilngraudu brokastu pārslu (30 līdz 40 g) un pilngraudu maizes šķēli vakariņās (60 g)", viņa piebilda.
Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram kanālā.