Ēst vai neēst? Atklāj, kā atteikšanās no vakariņām ietekmē veselību

tautaruna.lv 29.maijs 2022, 17:13
 
pexels.com
Bieži vien tiek izcelts, ka brokastis ir svarīgākā dienas ēdienreize. Eksperti daļēji tam piekrīt, taču atzīst, ka arī vakariņas ir ļoti nozīmīgas, vēsta "Eat This, Not That".

Daudzi cilvēki mēdz neieturēt vakariņas, lai izvairītos no lieku kaloriju uzņemšanas vakarā. Vai pusdienās ir notiesāta kārtīga maltīte un vakarā nemaz negribas ēst.

Lai gan var šķist, ka vakariņu izlaišana nav nekas slikts, eksperti "apgāž" šo mītu.

ASV medicīnas eksperte, uztura speciāliste Liza Moskovitca izceļ, ka vakariņu izlaišana var negatīvi ietekmēt gan miega kvalitāti, gan vispārējo veselības stāvokli.

"Neatkarīgi no tā, vai tas notiek apzināti, vai nē, regulāra vakariņu izlaišana var negatīvi ietekmēt miega kvalitāti, kas laika gaitā var radīt neskaitāmas veselības problēmas."

Moskovica norāda, ka, neatvēlot laiku sabalansētu vakariņu ieturēšanai, jūsu ķermenis var nesaņemt būtiskas uzturvielas un nonākt kaloriju deficītā.

"Viegls kaloriju deficīts ir viena lieta, taču, ja tas ir pārāk liels, izsalkums var jūs paturēt nomodā visu nakti vai apgrūtināt atslābināšanos, lai iemigtu dziļā miegā."

Lai organismā izstrādātos miega regulējošie hormoni (serotonīns un melatonīns), nepieciešams ieturēt arī vakariņas, lai organisms uzņemtu visas nepieciešamās uzturvielas.

Saskaņā ar "Nutrients Journal" rakstīto, atsevišķu uzturvielu trūkums organismā veicina miega traucējumus. Izrādās, ka arī D vitamīna trūkums organismā ir cieši saistīts ar miega traucējumiem.

Nepietiekami ilgs vai labs miegs laika gaitā negatīvi var ietekmēt prāta spējas. Savukārt akūts miega trūkums var ietekmēt pat atmiņu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 10:49

Jaunākās diskusijas