Kaitīgi! Dietologi atklāj, kurus cepumus nedrīkst ēst

tautaruna.lv 22.maijs 2022, 16:40
 
unsplash.com
Kas var būt labāks našķis pie siltas tējas, ja ne gardi cepumi? Neatkarīgi no tā, vai tie ir veikalā iegādāti, vai paša cepti, tos uztura speciālisti neiesaka ēst, ja vēlaties zaudēt svaru. Tomēr izrādās, ka viens atsevišķs cepumu veids figūrai ir daudz "nedraudzīgāks", nekā citi, vēsta "Eat This, No That".

Uztura speciāliste, pētniece Liza Janga savā grāmatā "Finally Full, Finally Slim" izcēlusi vienu cepumu veidu, kurš vairāk nekā citi veicina svara pieaugumu un tauku uzkrāšanos īpaši vēdera zonā.

Viens no viskaitīgākajiem cepuma veidiem, tieši tiem cilvēkiem, kuri vēlas zaudēt svaru, ir sendviča jeb pildītie cepumi (tādi, kuriem pa vidu atrodas pildījums).

"Tie ir īpaši apstrādāti un pilni ar neveselīgām sastāvdaļām," saka Liza Janga.

Uztura speciāliste atzīst, ka šiem cepumiem ir ļoti ilgs derīguma termiņš un pie tā vainojams tajā esošais cukura daudzums. Cukurs šiem cepumiem tiek pievienots ne tikai, lai uzlabotu to garšu, bet arī, lai pagarinātu derīguma termiņu.

Ja šādi cepumi tiek ēsti regulāri, tie var veicināt dažādas veselības problēmas, piemēram, 2. tipa cukura diabētu, svara pieagumu un pat grumbiņu veidošanos.

Bieži vien šādi cepumi satur ne tikai cukuru un taukvielas, bet arī kukurūzas sīrupu un dažādas citas mākslīgās sastāvdaļas. Prinstonas universitātes veiktajā pētījumā atklājās, ka kukurūzas sīrups ar augstu fruktozes saturu var radīt ievērojami lielāku svara pieaugumu nekā tie cepumi, kuri ir bagātināti ar parasto cukuru.

Pētījumā arī parādījās tas, ka ilgstošs kukurūzas sīrupa patēriņš izraisa ķermeņa tauku palielināšanos, īpaši vēdera rajonā.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 0:29

Jaunākās diskusijas