Dietologi: Šī populārā diēta patiesībā nemaz "nestrādā"

tautaruna.lv 15.maijs 2022, 17:43
 
pexels.com
Straujiem soļiem tuvojas vasara. Daudzi šobrīd cenšas atgūt formu, lai siltajos gada mēnešos izskatītos satriecoši. Fiziskas aktivitātes un veselīgs uzturs - divi galvenie priekšnosacījumi, lai atbrīvotos no liekajiem kilogramiem. Tomēr bieži vien cilvēki pievēršas diētām. Dietologi atklāj, kura populāra diēta, kuru ievēro daudzi, nemaz nestrādā.

Portāls "Eat This, Not That" apkopojis dietologu viedokļus un nācis klajā ar pārsteidzošu ziņu.

Populārā diēta pārtrauktā badošanās/intervāla gavēšana nemaz "nestrādā".

Pārtrauktā badošanās jeb fastings ir diētas veids, kurā cilvēki konkrētu stundu skaitu dienā drīkst ēst, bet pārējā laikā nē. Populārākie fastinga veidi ir 8/16 (astoņas stundas drīkst ēst, 16 stundas - nē), 10/14.

Saskaņā ar New England Journal of Medicine veikto pētījumu, intervāla gavēšana faktiski nemaz nedarbojas. Dietologi izceļ, ka šī diēta nav efektīvāka par vienkāršu kaloriju skaitīšanu.

Pētījumā piedalījās 139 cilvēki. Viņi tika sadalīti divās grupās. Viena grupa ievēroja intervāla gavēšanu, viņi drīkstēja ēst laika posmā no 08:00 līdz 16:00. Tikmēr otrai grupai nebija šāds ierobežojums, bet viņiem bija rūpīgi jāseko līdzi dienā uzņemtajam kaloriju daudzumam. Abām grupām dienas laikā bija atļauts uzņemt noteiktu kaloriju daudzumu. Vīriešiem tās bija 1500 līdz 1800 kalorijas, sievietēm - 1200 līdz 1500 kalorijas.

Noslēdzoties pētījumam, pierādījās tas, ka iegūtajos rezultātos (zaudēto kilogramu daudzumam, ķermeņa masas indeksa izmaiņām, ķermeņa tauku izmaiņām, asinsspiedienam) nebija diži lielas atšķirības, kas pierādītu to, ka intervāla gavēšana ir izcila diēta.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 8:09

Jaunākās diskusijas