Var izraisīt iekšējo asiņošanu! Brīdina par populāra medikamenta lietošanu ikdienā

tautaruna.lv 4.maijs 2022, 15:46
 
pexels.com
ASV vadošo mediķu grupa brīdinājusi, ka aspirīna lietošana ikdienā var palielināt iekšējās asiņošanas risku, raksta "The Sun."

ASV Preventīvo pakalpojumu darba grupa (The US Preventative Services Task Force (USPSTF)) norādīja, ka 40 līdz 59 gadus veciem cilvēkiem aspirīns jālieto katru dienu tikai tad, ja viņiem ir ģenētiskas sirds slimības risks.

Ārsti iesaka dažiem cilvēkiem katru dienu lietot nelielu aspirīna devu, lai novērstu sirdslēkmes un insulta risku. Tiek uzskatīts, ka pretsāpju līdzeklis arī samazina krūts, resnās zarnas, prostatas un kuņģa vēža risku.

Cilvēki, kas vecāki par 75 gadiem, to nedrīkstot lietot, jo vecāka gada gājuma cilvēkiem no tā esot "maz labuma", raksta medijs. Ārsts Maiks Barijs, kurš ir USPSTF priekšsēdētāja vietnieks un Masačūsetsas slimnīcas medicīnas profesors, "ABC News" sacīja: "Pamatojoties uz pašreizējiem pierādījumiem, darba grupa neiesaka cilvēkiem, kas ir 60 gadus veci un vecāki, sākt lietot aspirīnu, lai novērstu pirmo sirdslēkmi vai insultu."

Ārsti gan atzīmē, ka jaunās vadlīnijas paredzētas tikai tiem, kas vēlas uzsākt aspirīna kursu. Tiem, kas to jau lieto, ir jāturpina, ja to iesaka ārsts.

Kā atklāj "The Sun", 2019. gadā Lielbritānijā veiktā pētījumā atklāts, ka aspirīna lietošana ikdienā var par gadrīz 50% (vienam no 200 cilvēkiem) palielināt iekšējās asiņošanas risku.

Pētnieki gan uzsver, ka aspirīna lietošanai nepieciešama diskusija starp pacientu un viņa ārstu, lai izsvērtu visus riskus.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 14:07

Jaunākās diskusijas