Ar ko Ukrainas bēgļi pamatīgi pārsteiguši skolotāju Latvijā?

tautaruna.lv 16.aprīlis 2022, 17:46
 
Dmitrijs Suļžics /F64
Tik motivētus cilvēkus nodarbībās neesmu redzējusi – tā ukraiņu bēgļu vēlmi mācīties latviešu valodu raksturo pasniedzēja. Jau vairākas latviešu valodas pedagoģes māca kara bēgļus, kuri patvērušies Latvijā, vēstīja TV3 raidījums "900 sekundes".

Latviešu valodas pasniedzēja Lāsma Sirmule dodas pie datora, lai uzsāktu vadīt mācību nodarbību. Ļoti labi noder pandēmijas laikā iegūtās attālināto nodarbību iemaņas.

Lāsma latviešu valodu pasniedz 10 ukrainietēm, arī viņas kolēģes ir pievienojušās un veic brīvprātīgo darbu pasniedzot latviešu valodu. Tādējādi Lāsma kopā ar kolēģēm Latvijas valsts valodu māca 50 ukrainietēm.

Šī ir tikai otrā nodarbība, sievietes no Ukrainas ir mācību sākumā. Pasniedzēja uzsver, ka viņai neviens nav jāskubina mācīties: “Tik motivētus cilvēkus kā šos savā dzīvē neesmu sastapusi. Pārsvarā sanāk strādāt ar cilvēkiem, kuriem obligāti jāmācās kāda iemesla dēļ, tāpēc ka studē vai darbavieta prasa valodu. Šeit cilvēki brīvprātīgi pieteicās un vēstules sūtīja, daudz prasot - lūdzu, lūdzu, paņemiet mani.”

Mācīties latviešu valodu vēlas ļoti daudz ukraiņu. Tāpēc ukraiņu bēgļi novērtē ikviena pasniedzēja ieguldījumu. Lāsma uzskata, ka valodas kursi ir jāveido iespējami plaši: “Es pieļauju, ka būs valsts līmenī kaut kādā mirklī tas vienkārši prasa laiku. Es labi saprotu, ka tam visam jāizstrādā projekti, tam visam jāpiesaista līdzekļi. Tieši tāpēc ar privātu iniciatīvu varam ļoti ātri reaģēt.”

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 7:59

Jaunākās diskusijas