Brīdina: gulēt pat pie vājas gaismas ir bīstami

tautaruna.lv 3.aprīlis 2022, 12:46
 
pexels.com
Laboratorijas eksperimentā jaunā pētījumā atklājies, ka gulēšana pat tikai vienu nakti pie vāja apgaismojuma, piemēram, no televizora, paaugstina cukura līmeni asinīs un paātrina sirdsdarbību veseliem jauniešiem, raksta CNN.

Blāva gaisma iekļūst plakstiņos un traucē miegu, neskatoties uz to, ka pētījuma dalībnieki gulēja ar aizvērtām acīm, sacīja pētījuma autore, Ziemeļrietumu universitātes Feingergas Medicīnas skolas Diennakts un miega centra direktore, doktore Filisa Zī.

Pētījums atklājis, ka pat neliels apgaismojums radīja miega traucējumus miega stadijā, kurā notiek ķermeņa atjaunošanās. Turklāt sirdsdarbības ātrums bijis augstāks, palielinājusies insulīna rezistence un simpātiskā, kā arī parasimpātiskā nervu sistēma bijusi nelīdzsvarota, kas saistīts ar paaugstinātu asinsspiedienu veseliem cilvēkiem.

Sirdsdarbība parasti naktīs palēninās, jo smadzenes ir aizņemtas ar ķermeņa atjaunošanu. Daudzos pētījumos ir pierādīts, ka paātrināta sirdsdarbība naktī ir riska faktors sirds veselībai un pat priekšlaicīgai nāvei, raksta CNN.

"Zilā gaisma ir visvairāk stimulējošais gaismas veids," saka Zī. "Ja drošības apsvērumu dēļ ir jāieslēdz gaisma, mainiet krāsu. Izvēlieties gaismas, kurām ir vairāk sarkanīgu vai brūnīgu toņu."

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 11:40

Jaunākās diskusijas