FOTO: Latvijā vairākās vietās izdodas fiksēt pasakaini skaistu dabas parādību

tautaruna.lv 14.marts 2022, 14:11
 
Attēlam ir ilustratīva nozīme / Mārtiņš Zilgalvis/F64
Jūrmalas pašvaldība sociālajā vietnē Facebook dalījusies ar attēliem, kuros fiksēta izteikta ziemeļblāzma virs jūras līča. Ziemeļblāzma iemūžināta arī citviet Latvijā.

13. martā vairākās vietās Latvijas debesīs bija vērojama izteikta ziemeļblāzma. Sociālajos medijos ar attēliem, kuros redzama skaistā parādība, dalījusies arī Jūrmalas pilsētas pašvaldība.

Savukārt mikroblogošanas vietnē Twitter ar attēliem dalījušies vairāki lietotāji, sekojot meteoroloģijas entuziasta Martina Bergšteina un astronoma Ilgoņa Vilka ierakstiem.

Ziemeļblāzma ir atmosfēras augšējo slāņu (jonosfēra) spīdēšana, gaisa molekulām mijiedarbojoties ar Saules vēja daļiņām.

Visbiežāk ziemeļblāzmas var novērot pavasarī un rudenī, bet krietni retāk — ziemā un vasarā. Ziemeļblāzmas laikā īsā laikā izlādējas milzīgs enerģijas daudzums.

Novērojot ziemeļblāzmu no Zemes, tā parādās dažādās krāsās, kuru izvietojums ātri mainās. Var vērot daudz dažādu ātri skrejošu joslu, "aizkaru" u.c. Novērots, ka paralēlie blāzmas stari bieži stiepjas Zemes magnētiskā lauka virzienā (jeb paralēli tam). Ziemeļblāzmas ilgums var būt no dažiem desmitiem minūšu līdz dažām diennaktīm.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 19:02

Jaunākās diskusijas