Brīdinājums! Šīs populārās zāles var izraisīt bīstamu blakusparādību

tautaruna.lv 18.februāris 2022, 0:30
 
Oksana Džadana/F64
Krievijā pazīstamais ārsts un televīzijas raidījumu vadītājs Aleksandrs Mjasņikovs, runājot par magnija nepieciešamību mūsu organismam, brīdināja, ka populārās zāles Omeprazols un citi tā sauktie protonu sūkņa inhibitori var izraisīt tā deficītu.

Mjasņikovs uzsvēra, ka magnijs ir viens no svarīgākajiem mikroelementiem un tā trūkums ir ārkārtīgi izplatīta problēma.

Pēc viņa teiktā, aptuveni 12 procentiem no visiem dažādu iemeslu dēļ hospitalizētajiem un aptuveni 65 procentiem no tiem, kas nonākuši intensīvajā terapijā, atklāj magnija trūkumu organismā.

Ārsts paskaidroja, ka daudzas zāles samazina magnija līmeni, piemēram, daudzi diurētiskie līdzekļi, ko lieto intensīvās terapijas pacientu ārstēšanai.

Turklāt, pēc Mjasņikova teiktā, zāles no protonu sūkņa inhibitoru (PSI) klases, tostarp Omeprazols, ko lieto kuņģa dedzināšanas gadījumā, var izraisīt magnija deficītu.

"Un viss, kas beidzas ar -zols - Pantoprazols, Prazols... Tos ilgstoši lietojot - un tagad cilvēki tos lieto gadiem ilgi - magnija daudzums pastāvīgi un ievērojami samazinās," Mjasņikovs piebilda.

Kā stāsta ārsts, izrakstot šīs zāles ilgstoši, ārsti pārbauda magnija līmeni, lai ārstēšanas procesā to kontrolētu. Ja nepieciešams, mikroelementu deficīts ir jāpapildina.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 17:42

Jaunākās diskusijas