"Kāds bija iedomājies, ka vārdu "krievs" NEDRĪKST lietot?"; soctīklos pamatīgu vētru saceļ valodnieku ieteikumi

tautaruna.lv 31.janvāris 2022, 15:12
 
pexels.com
Mikroblogošanas vietnē Twitter īstu vētru sacēlis, kādas iedzīvotājas ieraksts, kura pauž neizpratni, kāpēc vārds "krievs" jebkad bijis uzskatāms par aizskarošu.

Jau vēstīts, ka valodnieki secinājuši, ka latvisko terminu stilistiskā neitralitāte jāvērtē no latviešu pasaules uztveres un Latvijas vēstures, nevis citu kultūru pieredzes pozīcijām, tāpēc tādi vārdi kā, piemēram, "nēģeris", "krievs", "aziāts" uzskatāmi par tikpat neitrāliem kā, piemēram, "latvietis" un "rīdzinieks".

Kāda iedzīvotāja neslēpj, ka šajā ziņā viņu samulsinājis tas, ka līdz šim vārds "krievs" nav bijis neitrāls.

"Pag, kāds jebkad bija iedomājies, ka vārdu "krievs" NEDRĪKST lietot?! Lūdzu, paskaidrojiet," neizpratnē ir ieraksta autore.

Ierakstu aktīvi komentējuši sociālo tīklu lietotāji, diskutējot par to, ka iepriekš vairāk sabiedrībā izmantots vārds "krievvalodīgie" vai "krievu tautības cilvēki".

"Nedomāju, ka nedrīkst, bet "krievs" Latvijas iedzīvotāju kontekstā subjektīvi skan kaut kā strupi un parupji. Piekrītu, ka vēstures dēļ skan kā lamuvārds, jo pietiekami ir tā izmantots. Plus, kā lai zina, vai cilvēks ir krievs vai citas tautības, bet krievu valodā runājošs," ar savu skaidrojumu dalās soctīklu lietotāja Līva.

"Jā, jo tagad regulāri lieto komisko ,,krievu tautības cilvēki”, ko nekad nesaka par igauņiem, poļiem vai zviedriem!" - pauž komentāra autors.

"Bet krievvalodīgs ir plašāks termins. Citreiz nosauksi ukraini par krievvalodīgu un saņemsi pretenzijas... Turklāt tas "valodīgs" vispār skan padebīli. Nevienu citu tautību tak tā nesauc. Tas vien liecina ka ar vārdu kaut kas nav riktīgi," norāda komentētājs.

"Citreiz netīšām izsprūk vārds 'krievs', bet uzreiz gribas atvainoties un paskaidrot, ka domāju krievu valodā runājošu personu. Un jā, nevis zināju, ka nedrīkst lietot, bet intuīcija saka, ka neizklausās labi. Liekas kā lamuvārds," raksta komentāra autore.

"Latviešiem ir teiciens, “iet krievos” - armijā. Kad kāds ar krievisku uzvārdu teica, ka tas esot aizvainojoši, paskaidroju, teiciens ir jau sens, no tiem laikiem, kad zemniekus iesauca cara armijā uz 25 gadiem," zina teikt komentāra autors.

Valsts valodas centra Latviešu valodas ekspertu komisija skaidro, ka latvisko terminu stilistiskā neitralitāte jāvērtē no latviešu pasaules uztveres un Latvijas vēstures, nevis citu kultūru pieredzes pozīcijām. Līdz ar to latviešu valodā vārdi "nēģeris", "mongolis", "krievs", "aziāts", "eiropietis", "amerikānis" u. tml. ir tikpat neitrāli kā "latvietis", "lietuvietis", "vidzemnieks", "rīdzinieks", "daugavpilietis".

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 9:57

Jaunākās diskusijas