Atklāj, kura eļļa var labāk palīdzēt pret augstu holesterīnu par olīveļļu

tautaruna.lv 28.janvāris 2022, 18:55
 
pexels.com
Zinātnieki uzskata, ka sezama eļļa var būt efektīvāka nekā olīveļļa, lai samazinātu augstu holesterīna līmeni, raksta "Express Health".

Sezama eļļa ir bagāta ar polinepiesātinātajiem taukiem, piemēram, omega -3 un omega-6. Ir zināms, ka polinepiesātināto tauku lietošana piesātināto tauku vietā ir saistīta ar mazāku sirds slimību risku.

Neliels pētījums ar 48 pacientiem parādīja, ka sezama eļļa var spēcīgi ietekmēt "slikto" holesterīnu, palīdzot to samazināt efektīvāk nekā slavenā olīveļļa.

Kā norāda pētījuma autori, abām eļļām ir līdzīga ietekme uz "labā" holesterīna līmeņa paaugstināšanu, taču sezama eļļai bija spēcīgāka nomācošā ietekme uz neveselīgo holesterīnu.

Sezama eļļai ir arī pretiekaisuma īpašības, kas uzlabo ķermeņa aizsardzību pret aterosklerozi un bīstamo asinsvadu sašaurināšanos. Šie divi apstākļi ir galvenie augsta asinsspiediena cēloņi.

Zinātnieki sezama eļļas priekšrocības augsta holesterīna līmeņa pazemināšanā saista ar tās lignānu komponentu darbību, kas saistīti ar fitoestrogēniem.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 21:32

Jaunākās diskusijas