Ārste brīdina par bīstamām zālēm

tautaruna.lv 22.janvāris 2022, 11:00
 
F64
Ģimenes ārste un Krievijas TV raidījumu vadītāja Jeļena Mališeva un viņas kolēģis, kardiologs-reanimatologs Germans Gandelmans raidījuma “Dzīvo veselīgi!” ēterā brīdināja par amiodarona kaitīgumu. Ārsti saka, ka šīs populārās zāles var izraisīt vairogdziedzera darbības traucējumus, problēmas ar plaušām un neskaidru redzi.

Eksperti teica, ka amiodarons ir viens no visvairāk pētītajiem un efektīvākajiem līdzekļiem aritmijas ārstēšanai. Tomēr ārsti atzīmēja, ka, tāpat kā jebkuram spēcīgam medikamentam, tam ir arī blakusparādības, kurām vajadzētu pievērst uzmanību.

"Amiodarons ir zāles, kas satur jodu. Galvenais joda "patērētājs" ir vairogdziedzeris, ”skaidroja Gendelmans. "Amiodaronā ir jods, tas var bloķēt vairogdziedzeri un tas pārstās ražot hormonus," piebilda Mališeva. Tāpēc eksperti ieteica regulāri veikt pārbaudes, kad ārstēšanā izmanto medikamentu.

Tāpat mediķi brīdināja par iespējamu plaušu sablīvēšanos, lietojot zāles. “To pavada elpas trūkums, klepus. Šajā gadījumā zāles tiek atceltas,” precizēja Gendelmans un piebilda, ka, lietojot amiodaronu, periodiski nepieciešams veikt plaušu rentgenu.

Vēl viena amiodarona negatīvā ietekme ir r redzes traucējumi. "Amiodarons daudzējādā ziņā ietekmē mūsu redzi: tas nogulsnējas radzenē, cilvēki, kas skatās uz gaismu, var redzēt krāsainus plankumus blakus gaismai, tas var pat izraisīt redzes nerva bojājumus cilvēkiem, tad redze krasi pasliktinās. ”

Pēc ārstu domām, tiem, kuri tiek ārstēti ar šīm zālēm, ik pēc sešiem mēnešiem jāapmeklē oftalmologs.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:53

Jaunākās diskusijas