Ārsts kliedē populārus mītus par imunitāti

tautaruna.lv 20.janvāris 2022, 7:00
 
Dmitrijs Suļžics /F64
Krievijas ārsts un televīzijas raidījumu vadītājs Aleksandrs Mjasņikovs raidījuma “Par vissvarīgāko” kliedēja populārus mītus par imunitāti.

Pēc ārsta teiktā, daudzi uzskata, ka imunitāte ir vispārējs veselības stāvoklis un organisma spēja pretoties vides faktoriem. "Tas, iespējams, ir pareizi, bet mēs, ārsti, domājam par kaut ko citu, runājot [par imunitāti]. Mums imunitāte ir precīzi skaitļi, skaidra sistēma,” sacīja Mjasņikovs. Viņš skaidroja, ka mediķi domā antivielu komplektu un daudzumu, T-limfocītus un citus medicīniskos rādītājus.

Turklāt ārsts uzsvēra, ka ārsti izdala iedzimto un iegūto imunitāti.

Pēc Mjasņikova teiktā, mīti par imunitāti rodas tāpēc, ka daudzi cilvēki pārprot šī vārda nozīmi.

Izplatīts mīts ir, ka saaukstēšanās bērniem ir saistīta ar vāju imunitāti. Ārsts apliecināja, ka bieži saaukstēties agrīnā vecumā ir normāli. “Tā ir bērna iepazīšanās ar vīrusiem un infekcijām. Adenovīruss, cilvēka koronavīruss, rinovīruss, sincitiālais vīruss - kamēr bērns ar to nesaslims, viņš nesaņems aizsardzību, ” skaidroja Mjasņikovs.

Turklāt dakteris komentēja arī mītu - jo ssmagāka ir pacienta saaukstēšanās, jo vājāka ir imūnsistēma. Pēc ārsta teiktā, patiesībā imūndeficīta sindroms un vairākas hroniskas slimības ietekmē imūnsistēmas pasliktināšanos.Piemēram, hroniska nieru mazspēja, diabēts un dažas citas slimības. Turklāt grūtniecības laikā imunitāte var pasliktināties, viņš piebilda.

Mjasņikovs arī kliedēja mītu, ka ar spēcīgu imunitāti nav nepieciešams vakcinēties. "Jūs nevarat novērtēt savu dabisko imunitāti," uzsvēra ārsts. Turklāt viņš nepiekrita, ka cilvēkiem ar vāju imunitāti ir jālieto imūnmodulatori un imūnstimulatori. Mjasņikovs sacīja, ka ārsti tos izraksta, mēģinot stiprināt pacienta imunitāti, taču šī pasākuma efektivitāte ir zema. "Jūs saprotat, ja mums būtu spēcīgs instruments, lai atjaunotu imunitāti, par kuru es runāju, tad dzīve būtu pavisam citāda vai AIDS būtu izārstējama kaite," viņš secināja.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 17:11

Jaunākās diskusijas