Ārsti šokē! Vīna glāze vakariņās ir bīstama

tautaruna.lv 15.janvāris 2022, 16:40
 
Ādolfs Mārtiņš Krauklis/F64
Uztura speciālisti un ārsti pastāstīja par bīstamām sekām un slimībām, ar ko var saskarties tie, kam patīk katru dienu izdzert vienu glāzi vīna. Viņu vārdus citē Eat This, Not That!.
Daudziem cilvēkiem patīk pie vakariņām iedzert vīnu, lai atpūstos pēc smagas darba dienas. Tomēr ārsti un uztura speciālisti noliedz mītu par ikdienas vīna iedzeršanas priekšrocībām sirdij un nervu sistēmai.

Viņi arī atklāj, ko var nodarīt veselībai viena vīna glāze vakariņu laikā.

Ārste Kerija Lama sacīja, ka bieža alkohola lietošana palielina risku saslimt ar krūts vēzi, īpaši sievietēm, kuru radinieki ir saskārušies ar šo slimību. Lama citēja pētījumu, kurā teikt, ka viens līdz divi alkoholiskie dzērieni dienā var palielināt krūts vēža risku par 30-50 procentiem.

"Mēles un barības vada vēzis ir tieši saistīts ar vīna dzeršanu," piebilda ārste Brača Banajana. Saskaņā ar 2017. gada pētījumu, kas publicēts žurnālā PLoS One, tikai viens alkoholiskais dzēriens dienā var palielināt barības vada vēža risku.

Somnologs Stīvens Laits brīdināja, ka, neskatoties uz miegainību, kas var rasties pēc vīna glāzes, alkohols negatīvi ietekmē miega kvalitāti. “Alkohola lietošana saīsina ātrā miega fāzes, kas ir būtiskas fiziskai un emocionālai veselībai. Tu pamodīsies noguris, pat ja būsi gulējis pietiekami daudz stundu,” viņš teica.
Viena glāze vīna vakarā ir kaitīga arī ādai. Dermatoloģe Anna Čakona paskaidroja, ka vīna dzērājiem uz vaigiem ir vairāk kapilāru, kas noved pie rosacejas.
Kā stāsta ārsts Ilens Rahojs, dažas sievietes uzskata, ka vīns var atvieglot premenstruālā sindroma (PMS) simptomus. Viņa norādīja, ka šāds viedoklis ir kļūdains, jo alkohols provocē vēdera dobuma iekaisumus, kas var izjaukt hormonālo līdzsvaru un vielmaiņu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 18:24

Jaunākās diskusijas