RSU pētnieks: iedzīvotājiem steigšus jāpārstāj lietot auduma sejas maskas

tautaruna.lv 15.janvāris 2022, 14:41
 
F64
Turpinot pieaugt lipīgā Covid-19 omikrona izplatībai, īpaši svarīga ir piemērotas aizsargmaskas izvēle. Eksperti uzsver, ka šajā laikā iedzīvotājiem būtu jāaizmirst par auduma masku nesāšanu, jo lielākāties šādi mutes un deguni aizsegi pilda vien dekoratīvu funkciju un vīrusam nav nekāds sķērslis. Tā vietā jau šodien visiem būtu jāsāk nēsāt mediciniskās maskas vai respiratori, vēstīja TV3 Ziņas.

Ekspertu ieskatā iedzīvotājiem steigšus būtu jāpārstāj lietot auduma sejas maskas. No Covid-19 izplatības var pasargāt vien medicīniskie mutes un deguna aizsegi, bet vislabāk - respiratori.

Rīgas Stradiņa universitātes (RSU) Darba drošības un vides veselības institūta direktoram Ivaram Vanadziņam jau izveidojusies iespaidīga aizsargmasku kolekcija. Starp tām arī auduma maskas, kuras gan viņš sauc par butaforiju. Vīrusam šī lupatiņa nebūs nekāds šķērslis.

"“Šis ir vienkārši bezjēdzīgi. Tas nozīmē, ja mēs redzam cauri, tas atvērums ir vismaz tie 10 mikrometri. Vīruss ir 0,1 mikrometrs. Tad ir durvis, vai nu mēs ejam caur vienu metru vai 100 metru platām durvīm. Ja mēs maskai redzam cauri, tad tās ir 100 metru platas durvis, tur nav nekādu variantu aizķerties.”" saka Vanadziņš.

Līdzīga situācija arī ar citām - elastīgajām auduma maskām. Tās ir ērtākas, pieguļ sejai, taču aizsardzība vien iedoma, jo tai pastiepjoties, veidojas smalki atvērumi, caur kuriem vīruss viegli tiek cauri. Par absolūtu neprātu, profesors sauc šūtās auduma maskas.

“Jo adata ir gigantiska. Adata vairs nav tie 100 metru vārti, bet tas ir stadions. Ir vēl trakāk, ir redzētas maskas ar izšūtiem kristāliņiem un pērlītēm, tas nozīme, ka ir atstāts milzīgs caurums.”

Tādēļ Vanadziņš aicina auduma maskas turpmāk atstāt mājās un nevilcinoties nomainīt, ja ne pret respiratoriem, tad vismaz mediciniskajiem mutes un deguna aizsegiem, kuri veidoti no vairākām kārtām, tādējādi mikroskopiskās vīrusa daļiņas tiešām spēj apturēt.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 1:54

Jaunākās diskusijas