Dabas zīmju vērotājs atklāj, vai arī vēlāk decembrī būs sniegs

tautaruna.lv 1.decembris 2021, 15:12
 
Mārtiņš Zilgalvis/F64
Dabas zīmju vērotājs Vilis Bukšs dalījies ar prognozēm par laiku decembrī.

Kā norāda dabs vērotājs, decembris paies viegla un daždien arī stiprāka sala un jauka baltuma zīmē.

"Ticējumi par pirmo sniegu, kas sāk snigt nedēļas sākumā un nāk no vasaras puses, kā arī 7. augusts, kas paredz ziemu, liecina, ka būs laba ziema," savā blogā "Mans laiks" raksta V. Bukšs.

Ticējumi vēstots, kāds 1. decembris, tāda ziema.

"Ja 1. decembra rīts silts - ziemas sākums būs ar atkušņiem. Ja dienas vidū sals - ziemas vidū stiprs aukstums. Ja 1. decembra vakarā sniegputenis - ziema būs gara, un pavasaris vēls," atklāj V. Bukšs.

Viņš pastāsta, ka decembra pirmajā pusē, pārsvarā līdz 13. decembrim, laika apstākļi būs ziemīgi. Vilku mēneša sākumā būs arī neliels sals, sniegs un pastiprinoties ziemeļu puses vējiem, brīžiem arī putinās. Uz ceļiem var veidoties sniega sanesumi.

Vēlāk, kad zeme būs nosiltināta ar sniega segu, sals īslaicīgi var pastiprināties un dažviet temperatūra var noslīdēt līdz -20 grādiem un zemāk. Šajā laikā nokrišņi īslaicīgi, kā arī būs apledojums, kas nozīmē, ka ceļi būs slideni, atklāj V. Bukšs.

Decembra vidū, ap 13. decembri, vairs tikai naktīs neliels sals, bet dienas laikā temperatūra pārsvarā ap nulli. Tuvāk jūrai lietus, Latvijas austrumos sniegs, slapjš sniegs, atkala.

Mēneša otrajā pusē laika apstākļi būšot mainīgi. Ap ziemas saulgriežiem 21. decembrī gaidāms neliels sals, vējains laiks, daždien snigs un putinās. Latvijas rietumos var būt arī lietus.

V. Bukšs prognozē, ka Ziemassvētku laikā būtisku nokrišņu nebūs un Latvijas austrumos saglabāsies gan sniega sega, gan neliels līdz mērens sals.

Savukārt decembra beigās laika apstākļi kļūšot nepastāvīgi. Šajā laikā iespējams neliels atkusnis, dažādi nokrišņi, dūmaka. Temperatūra svārstīsies no -12 grādiem dažās naktīs līdz +5 grādiem dienā.

Kopumā decembris gan ar temperatūru, gan ar nokrišņiem, kas pārsvarā sniegs, rādās būt tuvu vidējam, norāda V. Bukšs.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 10:12

Jaunākās diskusijas