Atklāj interesantus faktus, kāpēc asaras būtiski palīdz veselībai

tautaruna.lv 4.decembris 2021, 11:21
 
pexels.com
Speciālisti atklājuši, ka cilvēku asarām, neatkarīgi no to parādīšanās iemesliem, ir pozitīva ietekme uz organismu, raksta "planet-today.ru".

Vairumā gadījumu asaras pasargā acis no infekcijām, iekaisumiem un sausuma, kā arī raudāšana atvieglo emocionālas sāpes un samazina stresu.

Ir trīs galvenie asaru veidi.

Kad cilvēks mirkšķina, viņš izdala tā dēvētās bazālās asaras, kuru mērķis ir aizsargāt pret sausām acīm un infekcijām. Pamatā asaras satur lizocīmu, enzīmu, kas detoksē acu iekšpusi.

Ir arī asaras, kas rodas kairinātāja ietekmē, piemēram, griežot sīpolus vai kad acīs iekļuvušas putekļu daļiņas. Šīs asaras galvenokārt sastāv no ūdens, kas nepieciešams, lai noņemtu kairinātājus vai izskalotu radzeni. Šāda veida asaras palīdz aizsargāt acis no bojājumiem un redzes zuduma.

Trešais asaru veids ir emocionālas asaras, kas rodas piedzīvoto emociju rezultātā. To galvenais sastāvs ir adrenalīns, stresa hormoni, oksitocīns un endorfīns. Šādas asaras palīdz cilvēkam tikt galā ar emocionālām sāpēm vai stresu.

Dabisko asaru trūkums izraisa redzes problēmas un sausas acis. Ir vairāki iemesli, kāpēc cilvēki neraud. Viens no tiem ir psiholoģiska iezīme, kad cilvēki piespiež sevi neraudāt, kā rezultātā tas kļūst par ieradumu.

Arī acu slimības var radīt asaru trūkumu, piemēram, sausās acs sindroms.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 23:49

Jaunākās diskusijas