Latvijas epidemiologs skaidro, cik liela ir iespēja, ka Ziemassvētkos varētu atkārtoties "lokdauns"

tautaruna.lv 26.novembris 2021, 15:13
 
pexels.com
Epidemiologs Ņikita Trojanskis kanāla TV24 raidījumā "Dienas personība ar Veltu Puriņu" komentēja, vai "lokdauns" varētu atkārtoties.

Kā norāda epidemiologs, viņš var tikai analizēt situāciju un prognozēt, vai kovida izplatības dēļ atkal "varam nonākt tikpat sliktā situācijā, kādā mēs bijām, kad sākās sarunas par lokdaunu".

"Tas šobrīd ir lielais nezināmais. Pēc mūsu modelēšanas rezultātiem ir epidēmijas attīstības scenāriji, kur mēs atkal varam uziet atpakaļ uz biedējošo trajektoriju," norāda Ņ. Trojanskis.

Viņš atzīmē, ka tas var notikt pie noteiktiem nosacījumiem.

"Pirmkārt, vīruss ir ļoti sezonāls. Mēs šobrīd skaidri nezinām, cik sezonāls ir koronavīruss. Gripa ir ļoti sezonāla. Mēs zinām, ka pienāk sezona, sezona beidzas un gripas gandrīz nav," saka epidemiologs, atzīmējot, ka, visticamāk, arī kovids būs sezonāls.

Viņš atzīmē, ka Ziemassvētkos ir ļoti liels epidemioloģiskais risks, jo svētkos savā starpā miksējas dažādu vecuma grupu cilvēki.

"Bērni un mazbērni atnes slimību vecvecākiem un vecvecvecākiem. Tāpēc es domāju, ka mūsu mērķm šobrīd jābūt nodzīt infekciozu cilvēku skaitu līdz minimumam," pauž speciālists, piemetinot, ka tam jānotiek līdz 15. decembrim, kad aptuveni sākas Ziemassvētku sezona. Ja šajā laikā sāks palielināties inficēšanās skaits, tad esot vēlams, ai tas notiek no "zemākā starta".

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:05

Jaunākās diskusijas