Vai kafiju kapsulas ir bīstamas veselībai?

tautaruna.lv 18.novembris 2021, 21:00
 
pexels.com
Kafija kapsulās, kuras ievieto kafiju automātos, sava ērtā pielietojuma un uzglabāšanas dēļ kļuva ļoti populāras. Tomēr šāda kafijas malkošana var būt bīstama, raksta "SciencePost".

Kafijas kapsulu sastāvā ir furāns, kas lielos daudzumos ir toksisks cilvēku aknām. To bieži izmanto kā reaģentu vai prekursoru organiskajā ķīmijā.

2013. gadā Francijā veikts pētījums, kurā pārbaudīts dučiem kafijas kapsulu zīmolu, salīdzinot dažādu ķimikāliju daudzumu tajās, salīdzinot ar malto kafiju. Pētījumā secināts, ka tajās ir biežāk atrodami tādi elementi kā kobalts, hroms, alva, niķelis, varš, cinks un akrilamīds nekā maltajā kafijā.

Lai gan pētījuma rezultātā secināts, ka palielināta kofeīna deva ir būtiskākais kafijas kapsulu apdraudējums veselībai, problēmas var radīt arī citā viela - furāns. Tas ir aromāts, kas veidojas augstā temperatūrā un tiek uzskatīts par ispējamu kancerogēnu.

2017. gadā Eiropas Pārtikas nekaitīguma iestāde (EFSA) atzina, ka ir zināmas nepilnības par furānu un merilfurānu toksicitāti un to iedarbību. Iestāde norāda, ka liels šo produktu patēriņš rada zināmas bažas, lai gan sīkāka informācija netiek sniegta.

Tiek uzskatīts, ka būtu jāizdzer vismaz divdesmit tases ar kafiju no kapsulām dienā, lai par to raizētos.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 21:01

Jaunākās diskusijas