Kāpēc ir bīstami atteikties no gaļas?

tautaruna.lv 23.oktobris 2021, 15:09
 
Ģirts Ozoliņš/F64
Krievijas uztura speciāliste Olga Čuntova intervijā aģentūrai RIA Novosti pastāstīja par draudiem veselībai, kas saistīti ar atteikšanos no gaļas ēšanas.
Pēc viņas teiktā, ja atsakāties no dzīvnieku olbaltumvielām, organisms pārstāj saņemt svarīgus elementus: piemēram, vitamīnus D, B12 vitamīnus, kuru deficīts palielina insulta risku, kā arī omega-3 taukskābes, kreatīnu, holesterīnu, jodu, fosforu un kalciju.

Speciāliste atzīmēja, ka tas viss var izraisīt hormonālos traucējumus. “Tiek negatīvi ietekmēti mati, nagi, kauli, reproduktīvā funkcija. Izslēdzot dzīvnieku izcelsmes olbaltumvielas, palielinās arī anēmijas attīstības risks,” viņa sacīja. Uztura speciāliste piebilda, ka augu olbaltumvielas nevar aizstāt dzīvnieku olbaltumvielas aminoskābju sastāvā.

Čuntova ieteica cilvēkiem, kuri atteikušies no gaļas, nedzert pārāk daudz kafijas un tējas, jo abi dzērieni var kavēt dzelzs uzsūkšanos. Lai normalizētu šo procesu, viņa ieteica lietot pārtikas produktus, kas satur askorbīnskābi. Vēl uzturā jāiekļauj aļģes, čia sēklas, valrieksti, olas, linsēklas. Šie pārtikas produkti palīdzēs aizpildīt polinepiesātināto taukskābju trūkumu. Uztura speciāliste uzsvēra, ka cinku var iegūt no riekstiem un pākšaugiem, aminoskābes - no piena produktiem. Tāpat, pēc viņas teiktā, magoņu sēklas, sezama sēklas, mandeles, kā arī jaunās nātres palīdzēs palielināt kalcija daudzumu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 16:51

Jaunākās diskusijas