"Kaut kā jādzīvo"; ko saka rindās stāvošie, kas tomēr nolēmuši vakcinēties?

tautaruna.lv 12.oktobris 2021, 18:51
 
Mārtiņš Zilgalvis/F64
No 11. oktobra Latvijā uz trim mēnešiem ieviesta ārkārtējā situācija, kad spēkā stājas arī ierobežojumi, kas īpaši ietekmē nevakcinēto iedzīvotāju ikdienu.

Portāls "liepajniekiem.lv" aptaujāja pie vakcinācijas punkta Liepājā rindās stāvošos par viņu motivāciju tomēr saņemt vakcīnu.

“Nācu tikai tāpēc, ka te var dabūt to poti, kuru vienreiz jālaiž,” saka iedzīvotājs Artis. “Nav tas viss caurredzams, netiek pastāstīts un kārtīgi paskaidrots,” viņš saka par vakcinācijas procesu un atzīst, ja nesapotēsies, būšot ļoti apgrūtināts darbs, jo puisis strādā santehnikas jomā.

“Jūs taču visu jau zināt,” no sarunas izvairās divas jaunietes. Uz jautājumu, vai ieradušās vakcinēties piespiedu kārtā, viena no viņām portālam atbild: “Kā ir, tā ir.”

“Dēļ darba,” motivāciju ierasties vakcinācijas punktā paskaidro cita jauniete. Saslimt viņai neesot bail. “Cilvēki mirst visu laiku,” iesaistās meitenes draugs, kurš solidāri atnācis sapotēties, viņam pēc tā vajadzības neesot. “Ja paskatās statistiku Worldmeter, miršana nav mainījusies pa šiem gadiem. Aug tā, kā paredzēts augt. Izraēlā bija visvairāk vakcinēto, kamēr citas valstis tikai sāka, un vēl nesen bija visvairāk saslimušo,” viņš atzīmē. Beidzamie trīs kolēģi, kas saslimuši ar Covid-19, esot bijuši vakcinēti.

Arī Latvijas Televīzijas Ziņu dienests aptaujāja vakcinācijas rindās stāvošos Rīgā. Attieksmi pret pašu vakcinēšanos daudziem jaunā situācija nav mainījusi - tas darīts piespiedu kārtā.

"Dzīve piespieda, citādi es nekad šeit nestāvētu. Tas ir absurds," norāda iedzīvotāja.

Tikmēr iedzīvotajs Genādijs norāda, ka vakcinēsies darba dēļ: "Esmu apkopējs. Ko padarīsi? Ja vajag, tad vajag. Kaut kā jādzīvo, naudu vajag pelnīt."

Jau vēstīts, ka valstī uz trim mēnešiem izsludināta ārkārtējā situācija, tādējādi spēkā stājoties vairākiem Covid-19 izplatības novēršanai paredzētiem ierobežojumiem.

Predzēts, ka personām, kas nav vakcinētas pret Covid-19 vai nav to pārslimojušas, turpmāk būs atļauta iepirkšanās tikai pirmās nepieciešamības veikalos, tādējādi liedzot iespēju apmeklēt, piemēram, lielveikalus. Tāpat nolemts ierobežot arī vakcinētas personas - piemēram, pasākumos "zaļajā" jeb drošajā zonā tiks noteiktas papildu epidemioloģiskās drošības prasības, proti, jāvalkā maskas, jāievēro distance, tāpat paredzēts ieviest arī konkrētus dalībnieku ierobežojumus noteiktos pasākumos.

Ierobežojumi gaidāmi arī kultūras un izklaides sfērā - ārkārtējās situācijas laikā kultūras pasākumi drīkstēs norisināties ar mazāku skaitu apmeklētāju. Saskaņā arī Krīzes vadības padomes vienošanos kultūras pasākumi drīkstēs noritēt "zaļajā" režīmā ar obligātu masku lietošanu un ierobežotu apmeklētāju skaitu jeb 60% no kapacitātes.

Pret Covid-19 nevakcinētus darbiniekus no darba iespējams atstādināt vai atlaist saskaņā ar Darba likumu, secināms no Labklājības ministrijas (LM) publiskotā informatīvā materiāla darba devējiem.

















Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:04

Jaunākās diskusijas