Kad vakcīnas trešo devu Latvijā varētu saņemt arī jauni cilvēki?

tautaruna.lv 4.oktobris 2021, 15:13
 
Kaspars Krafts/F64
Pagaidām Latvijā trešo devu vakcīnai pret Covid-19 iesaka cilvēkiem noteiktām sabiedrības grupām, taču nebūs vairs jāgaida ilgi, kad to rekomendēs arī jauniem cilvēkiem, Latvijas Televīzijas Ziņu dienestam prognozēja Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) vadītāja, profesore Baiba Rozentāle.
“Kad jauniem cilvēkiem jāsāk domāt par trešo poti, pateiks eksperti, bet ilgi tas nebūs - domāju, maksimāli viens mēnesis,” sacīja profesore.

Pagaidām vakcīnas pret Covid-19 trešo devu iesaka tikai cilvēkiem ar ļoti novājinātu imunitāti, personām, kas vecākas par 65 gadiem, kā arī sociālās aprūpes centru iemītniekiem. Šobrīd Covid-19 vakcīnas trešo poti drīkst saņemt tikai sešus mēnešus pēc otrās devas saņemšanas vai vēlāk.

Vienlaikus Rozentāle uzsvēra, ka tagad gan svarīgākais ir kāpināt pirmreizējās vakcinācijas apjomus.

“Tas dod imunitāti vienlaicīgi lielam skaitam cilvēku un līdz ar to pārtrauc vīrusa aktīvu cirkulāciju. Tas ir ārkārtīgi būtiski. Bet redzam, ka antivielas krīt, jo saslimst arī vakcinēti,” pauda Rozentāle.

LIC kopš augusta ir bijuši 14 vakcinēti pacienti. “Bet viņi visi slimoja vidēji smagi. Tad var iedomāties, cik smagi viņi būtu slimojuši un kāds varētu būt iznākums, ja viņi nebūtu vakcinēti.Bail pat padomāt. Te es pilnīgi piekrītu, ka ir jāpalielina pirmreizējās vakcinācijas cilvēku skaits,” pauda Rozentāle.

Jau vēstīts, ka vakcinācijas pret Covid-19 temps Latvijā pagājušajā nedēļā nav būtiski mainījies - saskaņā ar Nacionālā veselības dienesta (NVD) pašreizējiem datiem savakcinēts par 3% mazāk iedzīvotāju nekā iepriekšējā nedēļā, taču pēc visu pēdējo dienu datu apkopošanas šis skaits vēl varētu pieaugt.

Saskaņā ar patlaban datubāzē pieejamajiem datiem, pagājušajā nedēļā kopumā vakcīnu pret Covid-19 saņēmuši 39 577 cilvēki, bet nedēļu iepriekš - 41 015 cilvēki.

Līdz šim Latvijā kopumā veiktas 1 657 509 vakcīnas pret Covid-19 injekcijas, tostarp vakcīnas pirmo devu saņēmis 795 241 cilvēks, bet vakcinācijas procesu noslēguši 862 117 cilvēki.

Atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem, Latvijā 2021.gada jūlija sākumā provizoriski bija 1 882 200 iedzīvotāju, tātad līdz šim kopumā vakcinēti 49,59% iedzīvotāju, bet vakcinācijas procesu noslēguši 45,80% iedzīvotāju.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 8:15

Jaunākās diskusijas