Andrejs Ērglis skaidro nianses par holesterīnu

tautaruna.lv 16.oktobris 2021, 14:14
 
F64
Kardiologs Andrejs Ērglis kanāla TV24 raidījumā "Dr. Apinis" runājis par holesterīnu.

Kā skaidro kardiologs, holesterīns cilvēka organismam ir vajadzīgs šūnu funkcionēšanai.

"Holesterīns, ko mēs apēdam, ne vienmēr ir tas sliktākais. Drīzāk problēma ir mūsu vielmaiņā, kura nespēj tikt galā," stāsta speciālists.

Kā zināms, pastāv divi holesterīna veidi - "labais" (augsta blīvuma holesterīns, kas samazina holesterīna nogulsnes un nogādā tās aknās) un "sliktais" (zema blīvuma holesterīns, kas pārnes holesterīnu uz asinsvadu sieniņām un veicina tur aterosklerotisko nogulsnējumu).

Ērglis atzīmē, "sliktais" holesterīns tiešā vārda nozīmē saķepē asinsvadus. "Es vienmēr savu darbu esmu nedaudz salīdzinājis ar santehniķa darbu. Mums tās trubas un savienojuma vietas ir absolūti vienādas," saka ārsts.

Viņš arī norāda, ka artērijām ir jāstrādā, bet cilvēkiem, kuri "pārbaro" artērijas, tās ir "resnas", viņas nevar kustēties un kādā brīdī tās var plīst. Tas noved pie infarkta, trombozēm.

"Holesterīns pats par sevi vienkārši ir fizikālas nogulsnes. Pēc būtības tas holesterīns, kas mums nav vajadzīgs ir atlikumi vai pārpalikumi, būtībā netīrumi," saka Ērglis un piemetina, ka mēs "pieķēpājam savas artērijas".

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 21:36

Jaunākās diskusijas