Atklāj veidu, kā iespējams sarkano gaļu padarīt veselīgāku

tautaruna.lv 24.septembris 2021, 18:43
 
pexels.com
Izdevies konstatēt, ka dažas augu sastāvā esošās vielas var aizstāt kancerogēnos nitrītus, raksta "med2.ru".

Nātrija nitrītu izmanto kā konservantu sarkanās gaļas produktiem. Uz etiķetēm tad parasti ir norādīta E250 pārtikas piedeva. To pievieno, piemēram, vārītajām, kūpinātajām, sālītajām desām, sautētai gaļai un citiem gaļas produktiem.

Augi, kurus pievienojot, iespējams mazināt šīs piedevas kaitīgo ietekmi, ir rozmarīns, zaļā tēja un japāņu rainnutria.

Projekta "PHYTOME" ietvaros tiek izstrādāti jauni gaļas produkti, kuros nitrītu cenšas aizstāt ar dabiskiem analogiem. Pētījuma laikā zinātnieki aizstāja desās, šķiņķos un citos produktos izmantotos nitrītus ar dažādiem augu ekstraktiem. Laika gaitā atklājās, ka rozmarīns, zaļā tēja un japāņu rainnutria uzrādīja labākos rezultātus.

Pētījuma ietvaros tika veikts eksperiments, kura laikā brīvprātīgie tika sadalīti trīs grupās. Pirmajai grupai tika dota gaļa, kas apstrādāta, izmantojot standarta metodes. Otra grupa saņēma gaļu, kas pagatavota, izmantojot jauno tehnoloģiju, aizstājot nitrītus. Trešā grupa ēda tikai balto gaļu. Zinātnieki pētīja pacientu bioloģisko materiālu un izrādījās, ka otrajā grupā brīvprātīgajiem bija zemāks nitrītu līmenis nekā pirmās grupas brīvprātīgajiem. Nitrītu saturs otrajā un trešajā grupā bija vienāds.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 9:12

Jaunākās diskusijas