Izskan pirmās prognozes par ziemu! Ko tās vēsta?

tautaruna.lv 21.septembris 2021, 10:31
 
Anita Vaivode/F64
Meteorologs Jānis Trallis, runājot par apkures sezonu, norāda, ka šobrīd ir grūti prognozēt laiku ziemā, taču dalījies ar pirmajām versijām.

Trallis norāda, ka, ņemot vērā solīto maksas par siltumu pieaugumu, auksta ziema "atstātu smagas sekas". Lai gan prognozes laikam ziemā šobrīd ir ļoti apšaubāmas, viņš norāda, ka pašlaik izskatās, ka gaisa temperatūra atbildīs normai.

"Taču nav iespējams droši prognozēt, kāda būs ziema. Ilgtermiņa prognozes sliecas par labu versijai, ka oktobrī, novembrī un varbūt arī decembrī gaisa temperatūra varētu būt tuvu normai vai pat zem tās, pēc tam lielāka iespējamība, ka Atlantijas ciklonu dēļ būs siltāks nekā ierasts," raksta Trallis.

Viņš arī atzīmē, ka ilgtermiņa prognozes nekad nav bijušas uzticamas un meteorologs saskatījis likumsakarību starp progožu neuzticamību un pandēmiju - tās laikā prognozes esot vēl greizākas."Kaut vai piemērs par vasaru - jūnijs šogad tika prognozēts vēss, bet realitātē kļuva par karstāko novērojumu vēsturē," akcentē Trallis.

Jau vēstīts, ka šogad agrāk nekā ierasts gaisa temperatūra daudzviet Latvijā pazeminājusies līdz līmenim, pie kura tradicionāli tiek sākta centralizētā siltumapgāde, liecina Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra dati.

Lai gan apkures sezonas uzsākšana atkarīga no iedzīvotāju un apsaimniekotāju vēlmēm un iespējām, vēsturiski apkures sezona tiek sākta tad, kad diennakts vidējā gaisa temperatūra noslīd zem +8 grādiem. Patlaban jau lielā valsts daļā gaisa temperatūra sasniegusi šo līmeni.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 14:07

Jaunākās diskusijas