Meteorologs skaidro, kā laikapstākļi ietekmē elektrības cenu un kā ietaupīt

tautaruna.lv 16.septembris 2021, 17:30
 
Kaspars Krafts/F64
Meteorologs Jānis Trallis mikroblogošanas vietnē Twitter diskutējis par rekoraugstās elektrības cenas iemesliem. Viens no tiem ir laika apstākļi.
Kā skaidro Trallis, elektrības cena biržā šomēnes Eiropā ir rekordaugsta, un viens no iemesliem ir sausums Norvēģijā.

"Elektrības cena biržā šomēnes Eiropā ir rekordaugsta. Viens no iemesliem ir sausums Norvēģijā. Lai gan gaidāms lietus, ūdens deficīts ūdenskrātuvēs saglabāsies, turklāt drīzumā kalnos galvenokārt tikai snigs, un HESu saražotās elektrības apjoms ziemā droši vien būs vēl mazāks. (..) Cits iemesls ir ciklonu un vētru trūkums. Pārskatāmā periodā nav gaidāms ievērojami lielāks pienesums no vēja ģeneratoriem. Noteikti būs vējaini brīži, kuros saruks elektrības cena (īpaši naktīs), bet tas neatstās noturīgu ietekmi," raksta Trallis.

Tāpat viņš runā arī par augsto dabasgāzes cenu.

"Liela loma ir augstajai dabasgāzes cenai. Ilgtermiņa prognozes nevēsta par aukstu ziemu Eiropā, bet arī "normāla" ziema nozīmētu ievērojami lielāku pieprasījumu pēc dabasgāzes un potenciāli vēl augstākas cenas," pauž meteorologs.

Viņš gan uzsver, ka Latvijai šajā situācijā ir kāda priekšrocība.

"Šīs ir tikai manas pārdomas, neesmu speciālists, bet grūti saskatīt iemeslus, kas ļautu būtiski kristies elektrības cenai, un pastāv risks, ka ziemā cena vēl kāps, īpaši, ja uznāks liels aukstums. Latvijas priekšrocība ir plašā malkas un šķeldas izmantošana."

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 7:29

Jaunākās diskusijas