Latvijas ārsts skaidro, kā atšķiras slimošana ar Covid-19 vakcinētajiem un nevakcinētajiem

tautaruna.lv 16.septembris 2021, 15:13
 
Dmitrijs Suļžics/F64
Nevakcinēto epidēmija – tā aizvien biežāk nu tiek saukta koronavīrusa plosīšanās kā Latvijā, tā citur pasaulē. Tomēr, lai gan būtiski mazākā skaitā, inficējas arī vakcinētie. Vai tas nozīmē, ka no saslimšanas jābaidās arī vakcinētajiem, kanālam ReTV skaidro RAKUS Toksikoloģijas un sepses klīnikas vadītājs Oļegs Šuba.
„Skaidrs, ka lielākā daļa no šo inficēto un smagi slimo grupas ir pārsvarā tomēr nevakcinētie…Un smagi slimojošie tieši nonāk pie mums Intensīvajā terapijā.. Šobrīd es varu pilnībā apgalvot, ka pie mums atrodas pacienti ar Covid-19 smago gaitu visi nevakcinētie. To apstiprina gan ieraksti medicīnas dokumentācija, gan paši pacienti. Tie, kuri var to apstiprināt,” saka O. Šuba.

O. Šuba stāsta, ka vīrusu var pārnēsāt arī vakcinēti cilvēki, tomēr nevakcinētajiem risks izplatīt slimību ir lielāks. Periods, kad viņi ir potenciāli bīstami, ir garāks. Tiek skaidrots, ka vakcinētie, kuri tomēr saslimst, izjūt gripas sākumstadijai līdzīgus simptomus - muskuļu un kakla sāpes, iespējams, iesnas, aizliktu degunu, vieglu klepu.

Šobrīd viņa vadītajā klīnikā ir tikai nevakcinēti Covid-19 pacienti: "Jā, iespējams, parādās temperatūra, iespējams, ir klepus, bet tas ir vieglāk…Tā kā pacienti, kas ir vakcinēti, ir pasargātāki salīdzinot ar nevakcinētiem.”

Jau vēstīts, ka Latvijā vakcinācijas kursu pret Covid-19, saņemot vismaz vienu poti, sākuši jau 47,02% iedzīvotāju, liecina Nacionālā veselības dienesta apkopotā informācija.

Kopš vakcinācijas procesa sākšanas Latvijā izlietotas jau 1 569 972 vakcīnas devas, kas ļāvis vakcinācijas procesu noslēgt 795 728 cilvēkiem. Par vakcinācijas kursu pabeigušiem tiek uzskatīti tie cilvēki, kuri saņēmuši vai nu abas noteikto vakcīnu devas, vai vienu "Johnson&Johnson" (J&J) jeb "Janssen" vakcīnu, kam paredzēta tikai viena pote.

Trešdien Latvijā vakcinēti kopumā 4758 cilvēki - 2200 cilvēki saņēmuši pirmo poti, bet 2463 personas vakcinācijas kursu noslēdza. Vēl 95 personas saņēmušas J&J vakcīnu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 18:18

Jaunākās diskusijas