"Mums jānodrošina cienīga nāve"; Cipule par attieksmi pret vecu cilvēku mirstību no Covid Latvijā

tautaruna.lv 19.septembris 2021, 13:44
 
Rūta Kalmuka/F64
Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD) direktore Liene Cipule, viesojoties kanāla TV24 raidījumā "Kārtības rullis", komentējusi vecu cilvēku mirstību no Covid-19 Latvijā.

Raidījuma vadītājs Armands Puče dalās ar datiem par Lielbritāniju, kur fiksēts, ka vidējais vecums, kurā cilvēki mirst no Covid, ir 82,4 gadi, jautājot, cik tuvu Latvija ir tam, lai pieņemtu, ka ar Covid būs jāsadzīvo.

"Tomēr jāsaprot, ka tie, kas mirst, viņiem ir vajadzīga medicīniskā aprūpe," norāda Cipule. "Te mēs atgriežamies pie jautājuma, uz kā rēķina mēs ārstēsim 80+."

Mediķe atzīmē, ka arī vecāka gadagājuma cilvēki, kuriem ir smags stāvoklis, tiek vesti uz slimnīcu un viņu ārstēšana prasa laiku un resursus.

"Uz tā rēķina mēs pārtraucam sniegt palīdzību 45 gadus vecam vīrietim, kuram vajag ielikt stentu vai, piemēram, mainīt gūžu," skaidro Cipule. "Ja mēs aizejam līdz tam galējam stāvoklim, kad mums intensīvās terapijas gultas ir aizņemtas, mēs vairs nevarēsim glābt dzemdētāju, kurai būs slikti vai no politraumas izņemt motociklistu."

Viņa akcentē, ka var statistiku pagriezt tā, ka "sadzīvojam, jo mirst tikai vecie", taču veselības sistēmas pārslodze rada daudz lielākas problēmas nekā pirmajā mirklī var šķist. "Mēs esam sabiedrība, kurai jānodrošina cienīga nāve," pauž Cipule.

Cipule arī atzīmē, ka viens no iemesliem, kāpēc Latvijā vecāka gadagājuma cilvēki negrib vakcinēties, ir attieksme,"cik man būs lemts, tik atlicis".

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 1:54

Jaunākās diskusijas