Zavadska kliedē vienu no populārākajiem mītiem par Covid-19 vakcīnu

tautaruna.lv 9.septembris 2021, 11:30
 
Oksana Džadana/F64
Viens no izplatītajiem mītiem par Covid-19 potēm ir tas, ka daļa cilvēku vakcinēties nedrīkst vispār veselības problēmu dēļ. Ko par to saka Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja Dace Zavadska, skaidrots Paulas Dēvicas materiālā Latvijas Radio.
Zavadska skaidroja, ka nedzīvām vakcīnām, kāda ir pote pret Covid-19, vienīgā kontrindikācija ir anafilakse - alerģiska reakcija, kas sastopama ļoti reti, līdz šim Latvijā nav bijis neviens šāds gadījums. Turklāt arī šāda reakcija no vakcinēšanās neattur.

Zavadska teica: "Covid-19 saistībā mums ir iespēja, kas ir dažādu tehnoloģiju pieejamās vakcīnas. Ja cilvēkam ir bijusi anafilakses viela, viņš var izvēlēties citas tehnoloģijas vakcīnas, kur šīs vielas nav. Kā arī, ja viņam ir bijusi anafilakse pēc pirmās devas saņemšanas, viņš var pabeigt kursu ar citas tehnoloģijas vakcīnu. Un būs gan iegūta aizsardzība, gan vakcinācijas sertifikāts.

Savukārt klīnisku, medicīnisku vai zinātnisku veselības problēmu, kad nevarētu saņemt nedzīvās vakcīnas, īsti nav."

Ir gadījumi, kad potēšanās jāatliek, piemēram, pēc orgānu transplantācijas vai gadījumā, ja cilvēks ir slims potes saņemšanas dienā. Šāds pamatojums var nākt no universitāšu slimnīcu speciālistiem, nevis, piemēram, no ģimenes ārsta, skaidroja Zavadska.

Arī anafilakses gadījumos situācija jāizskata universitāšu slimnīcu konsīlijā, kur arī pieņems lēmumu par to, kā vakcinācijas procesu pabeigt.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 7:44

Jaunākās diskusijas