Septembrī prognozē gan atvasaru, gan pirmo sniegu

tautaruna.lv 1.septembris 2021, 10:30
 
Mārtiņš Zilgalvis/F64
Dabas zīmju vērotājs Vilis Bukšs prognozējis, kāds laiks gaidāms septembrī.

Kā atklāj Bukšs, septembra pirmajā pusē laikapstākļi būšot mainīgi, kad vēsākas dienas mīsies ar siltākām un nokrišņi būs īslaicīgi. Līdz 8. septembrim lielākoties dienās būs atvēsinošas temperatūras, bet naktis būs vēsas.

"Saule mīsies ar mākoņiem un nokrišņi īslaicīgi. Šajā laikā salnu vietās iespējamas arī pirmās rudens salnas," savā blogā "Mans laiks" raksta Bukšs.

Vēlāk temperatūra dienā pārsvarā būšot ap +13... +18 grādiem, bet naktīs tā noslīdēs līdz +5... +10 grādiem. Būšot vairāk mākoņu, nokrišņu un vējainu dienu.

Septembra otrajā pusē, it īpaši ap 21. septembri, pārsvarā būšot bez nokrišņiem.

"Vairāk saules dienā un zvaigžņu naktī, bet līdz ar to dienas kļūs siltākas, bet naktis vēsākas. Šajā laikā varēsim izbaudīt īslaicīgas atvasaras burvīgos mirkļus," prognozē dabas zīmju vērotājs.

Vēlāk, pirms 29. septembra, laiks var kļūt strauji rudenīgs, kad temperatūra dienā būs ap +10... +12 grādiem, bet bezvēja skaidrajās naktīs jau daudzviet būs rudens salnas.

"Nokrišņi, īslaicīgi, bet iegriežoties dzestrajiem ziemeļu, ziemeļrietumu vējiem, lietum var pievienoties krusa un slapjš sniegs. Iespējams, ka kāda sniegpārsliņa lietum var pievienoties arī septembra pirmajā pusē, kad lietus laikā strauji mainoties rietumu vējam ar ziemeļu vēju, aukstais gaiss līdzi paķer arī kādu sniegpārsliņu... Kā saka, dzērves rudenī ap Miķeli launagu aiznesot atnes sniegu..." - atklāj Bukšs.

Līdzīgi laika apstākļi turpināsies arī vēlāk, oktobra pirmajā pusē, laikā līdz 12. oktobrim.

Tāpat Bukšs atzīmē, ka šogad gan pīlādžiem ogu, gan lazdām riekstu bijis ne mazums, turpretim ozoliem ar zīlēm trūcīgi. Ticējums par meža pīlādžiem sakot, ja sērmūkslim daudz ogu, būs garš un lietains rudens. Tāpat, ja daudz riekstu, tad būs slapjš rudens. Savukārt par ozoliem ir ticējums, ja daudz zīļu, tad rudenī bagāta raža un dziļa ziema. Šīs, tāpat kā skudrām savilktie augstie pūļi un agra jauno stārķu izlidošana norāda, ka rudens kopumā būs vairāk slapjš, nekā sauss, stāsta dabas pazinējs.

"Pagājušā janvāra un marta zīmīgajās dienās par septembri teikts, ka temperatūru un nokrišņu ziņā rudens pirmais mēnesis būtiski neatšķirsies no parastajiem septembriem. Taču svīru aizlidošana augusta pirmajās dienās un čurkstīšu ātrā aiziešana augusta pēdējās dienās liecina par agru un vēsu rudeni," pauž Bukšs.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:37

Jaunākās diskusijas