Atklāts jauns dzēriens tievēšanai; cik tas patiesībā efektīvs?

tautaruna.lv 30.augusts 2021, 7:00
 
Elmārs Rudzītis/F64
Ārsts dietologs no Lielbritānijas kritiski izteicies par vietnē TikTok populārajiem video par dzērienu, kas it kā palīdz ātri zaudēt svaru. Viņa komentārus publicē The Sun.
Ārsts Majurs Rančordas no Šefīldas Hallamas Universitātes komentēja populāros video, kuros cilvēki demonstrē "brīnumaino" efektu, dzerot karstu kafiju ar citronu vai laima sulu.

Pēc viņa teiktā, video redzami rezultāti "pirms" un "pēc" dzēriena lietošanas un tā pagatavošanas process. Tomēr nevienā no videoklipiem nav pierādījumu, ka persona tiešām būtu gatavojusi un dzērusi "citrusaugļu kafiju". Turklāt ārsta reakcija, kas video atbalsta varoņus, visur ir vienāda.

“Tas ir pilnīgs absurds. Pārtikas produkti, kas var sadedzināt taukus, zinātnei nav zināmi. Tie dabā vienkārši nepastāv, ”intervijā sacīja dietologs.

Ārsts ir pārliecināts, ka tas ir mārketinga triks, jo video ir saite uz vietnēm, kurās tiek pārdota "šķīstošā kafija svara zaudēšanai", kas satur L-karnitīnu. Viņš piebilda, ka nav pierādījumu, ka L-karnitīns veicinātu svara zudumu. Speciālists atzina, ka kofeīns nedaudz paātrina vielmaiņas procesu, tomēr līdzīgas L-karnitīna īpašības nav apstiprinātas klīniskajos pētījumos.

Viņš arī piebilda, ka svara zaudēšanas principi nemainās - cilvēkam ir jāsadedzina vairāk kaloriju, nekā viņš uzņem. Nekādi "brīnumlīdzekļi" nepalīdzēs, kā tikai pareiza uztura un regulāru fizisko aktivitāšu kombinācija.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 16:23

Jaunākās diskusijas