Vai Latvijā šogad būs sēņu raža? Atbild eksperte

tautaruna.lv 14.augusts 2021, 14:43
 
Dmitrijs Suļžics /F64
Gan jau būs, kur tad paliks. Šādu sēņu prognozi izsaka mikoloģe Diāna Meiere. Skaidrs ir viens – ja lietus uzlīs, tad arī sēnes parādīsies, vēsta TV3 raidījums "900 sekundes".
Mikoloģe un Latvijas Dabas muzeja pētniece Diāna Meiere rāda meža teritoriju, kur labvēlīgā laikā sēnes atrast nav grūtību. Šoreiz, iespējams, sausās vasaras dēļ, populārākās sēnes - gailenes, baravikas nav redzamas.

“Ar sēnēm jau daudz, kas nav zināms. Tieši kā tas ietekmēs sēņu micēliju, to, kas aug augsnē, to mums ir grūti pateikt. Es ceru, ka lietum sākoties viss tur atgūsies, kas apkaltis vai nav labi audzis. Tagad, kad viss kārtīgi salīs, sēnes augs. Tas jau ir viņu uzdevums izveidot augļķermeņus, izsēt sporas,” stāsta Diāna Meiere.

Kamēr mikoloģe meklē un atrod dažādas neparastas sēnes, sociālajos tīklos jau redzami citi veiksminieki, kuriem paveicies atrast daudz pieprasītākas sēnes. Tādas, kas ļoti labi noder maltītes pagatavošanai: “Diezgan tukšs, tomēr, ja pasakāmies tepat apkārt, bet būs, kur tad paliks.”

Arī sēņu pazinēji uzskata, ka tuvojoties vasaras noslēgumam pilnie sēņu grozi nekur neizpaliks.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 2:13

Jaunākās diskusijas