Jaunā pētījumā atklāj, cik bīstami veselībai ir čipsi

tautaruna.lv 18.jūlijs 2021, 18:12
 
Andrejs Strokins/F64
Zinātnieki ir atklājuši, cik patiesībā bīstami var būt čipsi - to lietošana uzturā var palielināt sirds un asinsvadu slimību risku un saīsināt dzīves ilgumu, raksta "Eat This, Not That!".
Pētījums par uzkodu izvēles ietekmi uz cilvēku veselību tika veikts 11 gadu garumā.

Tajā piedalījās aptuveni 21,5 tūkstoši brīvprātīgo. Dalībnieki tika sadalīti divās grupās: tie, kas ēda dabīgu pārtiku (graudaugi, augļi un piena produkti), un tie, kas ēda uzkodas ar lielu cietes daudzumu, piemēram, kartupeļu čipsus.

Saskaņā ar pētījumu, kas publicēts Amerikas Sirds asociācijas žurnālā, otrajā grupā mirstības risks no sirds un asinsvadu slimībām bija par 57 procentiem lielāks. Dalībniekiem, kuri izvēlējās veselīgas uzkodas, samazinājās ne tikai sirds un asinsvadu slimību, bet arī vēža risks.

Pētījuma vadošais autors Hings Li, Harbinas Medicīnas universitātes Dietoloģijas un pārtikas higiēnas katedras profesors, sacīja, ka ir svarīgi ņemt vērā ne tikai pārtikas veidu, bet arī tās lietošanas laiku. Viņš skaidroja, ka sirds problēmu risks ir lielāks tiem, kas tūlīt pēc galvenās ēdienreizes ēd uzkodas ar lielu cietes daudzumu. “Ja jūsu pusdienās ir daudz cukura un tauku, pēc tam apēstie čipsi vairākas stundas uztur cukura līmeni asinīs. Tas palielina stresu uz sirdi un asinsvadiem, ”sacīja Li.

Kartupeļu cientītājiem profesors ieteica dienas laikā tos iekļaut kādā no ēdienreizēm, nevis ēst čipsus. “Baltie kartupeļi satur šķiedrvielas, C vitamīnu un kāliju, tāpēc tie nav pilnībā jāizslēdz no uztura, it īpaši, ja pagatavošanas veids ļauj saglabāt uzturvielas. Bet augsta apstrādes pakāpe var ne tikai samazināt kartupeļa kā pārtikas produkta vērtību, bet arī palielināt sāls un tauku daudzumu, kas negatīvi ietekmē sirds veselību, ” viņš piebilda.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 15:17

Jaunākās diskusijas