Ārsts par Covid-19: "Luksofora princips" tika ieviests par vēlu

tautaruna.lv 17.jūnijs 2021, 15:13
 
pexels.com
Ārsts, Latvijas Jauno ārstu asociācijas vadītājs Artūrs Šilovs kanāla Rīga TV 24 raidījumā "Uz līnijas" pauda viedokli par Latvijā ieviesto tā dēvēto "luksofora principu".

Šilovs uzskata, ka "luksofora principa" ieviešana bija labs solis, taču, viņaprāt, Latvijā tas ieviests novēloti.

"Mums, pirmkārt, kaut kā par vēlu tas tika ieviests. Otrkārt, jāsaka, ka īsti nebija skaidrības, kurš tad vadās pēc tā. Kam tas "luksofora princips" īsti ir pieņemts, " pauž Šilovs.

Ārsts akcentē Jaunzēlandes piemēru, kur šis princips ieviests ātri un konsekventi - visai sabiedrībai bija skaidrs pie kādiem nosacījumiem tiek ieviesti ierobežojumi.

Viņš arī norāda, ka, ja nebūs vakcinēti 60-70% Latvijas iedzīvotāju, tad pastāv liels risks Covid-19 gadījumu skaita pieaugumam rudenī, kad atkal būs jādomā par ierobežojumiem, kas radīs dilemmu starp vajadzību nepārslogot veselības aprūpes sistēmu un ekonomikas bremzēšanu.

Jau vēstīts, ka "luksofora princips" ir Ministru kabinetā apstiprināts, Veselības ministrijas virzīts dokuments, kas regulē valstī ieviesto Covid-19 ierobežojumu pārskatīšanu pēc konkrētiem kritērijiem. Turklāt "luksofora principa" dokumentā ir apspriesti tikai maksimālie risinājumi katrā riska fāzē.

Veselības ministrija

Vadoties pēc "luksofora principa", šobrīd, kad saslimstība ir nokritusies zem 200 gadījumiem, pakalpojumu sniegšanai un tirdzniecībai būtu jānotiek, nodrošinot stingru kontroli un drošības pasākumu ievērošanu, kā arī prioritāri ārtelpās. Tomēr šajā aspektā, tāpat kā citos, jau pirms dokumentā noteiktā rādītāja sasniegšanas tika pieņemti lēmumi ieviest konkrētus atvieglojumus.

Saskaņā ar šo dokumentu, publiskiem un privātiem pasākumiem publiskās vietās aizvien nebūtu jānotiek, tomēr saslimstībai nokrītoties līdz 100 gadījumu robežai, "luksofora princips" paredz mazu pasākumu atļaušanu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 7:19

Jaunākās diskusijas