Stīvena Hokinga pareģojumi: viņš nosauc lielāko draudu cilvēkiem

tautaruna.lv 1.aprīlis 2023, 4:00
 
PA Wire/PA Images/Scanpix/LETA
Ģeniālais fiziķis Stīvens Hokings, kurš nomira 76 gadu vecumā 2018. gada 14. martā, ne reizi vien biedēja ar savām prognozēm. Stīvens Hokings ieteica raudzīties nākotnē bez lieka optimisma: cilvēces izredzes nomirt laika gaitā palielinās. Vēl joprojām viņa pesimistiskie un biedējošie nākotnes scenāriji pievērš īpašu uzmanību, vēsta postimees.ee.

Atšķirībā no daudziem pareģitājiem daudzu balvu laureāts par sasniegumiem dažādās jomās sniedza ļoti nopietnu teorētisku bāzi savām prognozēm. Viņš runāja par lietām, kuras nevarēja zinātniski atspēkot.

Cilvēci apdraud nevis ledus laikmets, bet gan nāve no karstuma

Savas dzīves pēdējos gados Stīvens Hokings par galveno draudu cilvēcei uzskatīja klimatu. Un viņš mudināja nepriecāties par negaidīti siltajām bezsniega ziemām: tajās zinātnieks saskatīja tuvojošās kataklizmas - globālās sasilšanas - vēstnešus.

Tāpat kā lielākā daļa klimatologu, viņš atzīmēja, ka briesmas nāk ne tikai no dabas, bet arī no cilvēku rīcības: rūpnieciskā revolūcija ir kļuvusi par spēcīgu procesa katalizatoru. Prognoze, ko Hokings izteica intervijā BBC savas 75. dzimšanas dienas priekšvakarā, izklausījās pavisam biedējoši: klimats uz Zemes var kļūt tāds pats kā uz Venēras ar 250 grādu temperatūru un skābo lietu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 12:02

Jaunākās diskusijas