Mulsinošs tūrisma objekts Ādažu novadā - daudz okupācijas varas simbolu

tautaruna.lv 23.februāris 2023, 7:00
 
Ekrānšāviņš no video/Bez Tabu
Meža ielokā Ādažu novadā, kur kādreiz padomju armijas slepena militārā bāze, apskatei saglabāti un vienuviet izvietoti daudzi betona bloki ar okupācijas varas simboliem un saukļiem. Lillija, kura šo visu ieraudzījusi, ir neizpratnē, kāpēc pašvaldība nav aizvākusi no acīm okupācijas laika atliekas, vēsta "Bez Tabu".

Pēc Krievijas asinskārā diktatora izvērstā kara Ukrainā Latvijas pašvaldībām likums noteica apzināt pieminekļus un citus objektus, kas slavina okupācijas varas. Līdz pērnā pagājušā gada novembra vidam tas viss bija jānovāc no acīm.

Lillija, kura ir neizpratnē, kāpēc meža ielokā Ādažu novadā vienuviet redzamas padomju okupācijas atliekas.

Šajā apkaimē reiz bija padomju militārpersonām būvēta pilsētiņa ar slepenu pretgaisa aizsardzības bāzi. Tās teritoriju 2020. gadā, pirms Krievijas izvērstā kara Ukrainā, iekļāva Latvijas un Igaunijas militārā mantojuma tūrisma projektā “Militarty Heritage”, kura mērķis bija pēdējo simts gadu vēstures liecības apkopotu militārā mantojuma tūrisma produktā. Piesaistot Eiropas Savienības līdzekļus, projekta ietvaros teritorija labiekārtota, vienuviet izvietojot betona sētas fragmentus. Pārsimt metru attālumā saglabājušies angāru, kuros izvietoja pretgaisa aizsardzības ierīces un ieročus, fragmenti. Turpat netālu ierīkota atpūtas vieta ar informatīvu stendu par Carnikavas apkārtnes militāro vēsturi, tai skaitā padomju okupācijas un militarizācijas sekām Carnikavas pusē.

Par saglabātajām okupācijas varas atliekām Ādažu novada domnieki kautrējās publiski runāt par šobrīd tik jūtīgo tematu, deleģējot sarunai ar žurnālistiem Ivaru Dimdiņu, Carnikavas Novadpētniecības centra direktora vietnieku. Viņš nenoliedz, ka pašvaldībā, apzinot no acīm aizvācamās okupācijas režīmu slavinošās atliekas, lauza šķēpus par to, vai šādai apskates vietai, ņemot vērā šodienas kontekstu, jābūt. Tomēr tikai un vienīgi izglītošanas nolūkā, ņemot vērā arī faktu, ka teritorijas labiekārtošanā ieguldīti līdzekļi, lēma saglabāt šo tūrisma objektu, kas stāsta par skaudriem laikiem Latvijas vēsturē.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 0:29

Jaunākās diskusijas