Pamatīgs skandāls skolā Ogrē: vai pret bērniem izvērš reliģisku aģitāciju?

tautaruna.lv 18.janvāris 2023, 7:00
 
F64
Pirmā mācību nedēļa 2. semestrī Latvijā iesākās ar pamatīgu skandālu – pamatīgu “cepienu” sociālajos tīklos raisījusi Ogres pamatskolā organizētā audzināšanas stunda septītās klases skolēniem, kur viesojušies reliģisko konfesiju pārstāvji. Sevišķas bažas radījusi bērniem piedāvāta reliģiska satura spēle.

Pamatskolas direktore Dace Bondare skaidro, ka septītās klases skolēni vēsturē apgūstot tēmu par aizvēsturi, reliģiju vēsturi un ģeogrāfijā mācoties par pasaules rašanos un izcelsmi, tāpēc skolas vadībai radusies ideja aplūkot pasaules rašanās tēmu no cita skatpunkta - reliģiskā. Ja skolotāji uz šo jautājumu mācot no zinātniskā skatpunkta, tad izvēlēts uzaicināt uz mācību stundu, kas norisinājusies paneļdiskusijas formātā, trīs dažādu reliģisko konfesiju pārstāvjus: evaņģēliski luteriskās draudzes mācītāju, katoļu baznīcas priesteri un baptistu draudzes mācītāju.

Direktore stāsta, ka skolēniem klasvedības stundā iekļauto paneļdiskusiju nācies apmeklē obligāti un vecāku atļauja bērnu dalībai nav prasīta.

Viena kļūda gan esot pieļauta: skolēni mācību stundas laikā saņēmuši viedkartes ar apšaubāmu spēli, kuras noteikumi paredz, ka, uzliekot pirkstu uz spīdīga laukuma, var atklāt, vai cilvēks ir labs, laukuma krāsai kļūstot zaļai.

“Tā mūsu doma bija sākotnēji labvēlīgāka, ka mēs sākotnēji strādājam ar šīs te kartītes vienu pusi kā, principā, rotaļu elementu - spēli. Bet pārliecinoties par to, ka katrs cilvēks grib būt labs. Kartītes otra puse vispār netika izmantota.”

Taču tieši kartītes otra puse raisījusi visspraigākās diskusijas. Tajā rakstītais visai kategoriski aicina ticēt Dievam un apzināt savus grēkus, atbildot uz jautājumiem, piemēram: “Vai Dievs ir galvenais Tavā dzīvē? Vai Tu mīli Viņu ar visu savu sirdi, dvēseli, garu un spēku? Vai esi nelietīgi lietojis Dieva vārdu?” Skolas direktore ar nožēlu atzīst, ka, ja vien viņa nedaudz nebūtu nokavējusi paneļdiskusiju, noteikti būtu novērsusi viedkaršu nonākšanu pie skolēniem. Par nepiemērotu skolēniem to atzīst arī viens no paneļdiskusijas viesiem, Ogres Trīsvienības baptistu draudzes mācītājs Dainis Panders. Viņš piekrīt, ka šādas spēles izmantošanu mācību stundā būtu vajadzējis saskaņot ar bērnu vecākiem.

Mācītājs Dainis Panders noliedz, ka pats vai kādas citas konfesijas diskusijas dalībnieks būtu aģitējis bērnus pievērsties ticībai.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 7:44

Jaunākās diskusijas