Kas notiek? Internetā tirgo zemi, lai dibinātu "Jaunlatviju"

tautaruna.lv 15.novembris 2022, 7:00
 
Ilustratīvs attēls / Kaspars Krafts/F64
ānis sociālajā tīklošanas vietnē “TikTok” ievērojis kādu tautieti, kurš stāsta, cik veiksmīgi un apbrīnojami izdevīgi, gandrīz “pa lēto”, iegādājies zemesgabalu Fidži – eksotiskajā Okeānijas valstī netālu no Austrālijas, vēsta "Bez Tabu".

Minētais tautietis ir 14. Saeimas vēlēšanu deputāta amata kandidāts Edgars Arkliņš no Zaļo un zemnieku savienības saraksta, kurš par nekustamajiem īpašumiem Fidži salā Vatu Vara publicējis lērums video.

Aplūkojot komentārus zem publicētajiem video, bez matemātiska aprēķina skaidri redzams, ka lielākā daļa uzjautrinās par 21. gadsimta Kurzemes hercoga Jēkaba sekotājiem, mēģinot dibināt valsti jeb “Jaunlatviju”, nevis Tobago Dienvidamerikas krastos, bet gan tuvāk Austrālijai. Turklāt uz salas, kas 2006. gadā pat tika uzskatīta par pasaulē dārgāko salu-nekustamo īpašumu ar vērtību vismaz 75 miljoni ASV dolāru.

Pašpasludinātajai “Jaunlatvijai” ir arī veltīta vietne internetā. Te nelielos, taču mērķtiecīgos un rozā toņos izveidotajos aprakstos mudina citus iesaistīties šķietami vilinošajā piedāvājumā.

Turklāt zemes gabalu uz šīs sapņu salas var iegādāties par nieka 1000 eiro. Lai nebūtu jādzīvo zem klajas debess, par vēl 3000 eiro var nopirkt mikromāju. Izpētot vietni no “A” līdz “Ž”, nekur gan netiek minēti vārdi “pārdot” vai “pirkt”, bet gan “ziedot” un “investēt”.

Pašpasludinātās “Jaunlatvijas” projektu virza Ernests Rieksts, kura vārds gan tiek locīts saistībā ar traģisko hosteļa ugunsgrēku Rīgā, Merķeļa ielā. Riekstu policija izsludināja meklēšanā un pērnā gada vasarā arī apcietināja. Jau šā gada rudenī Rīgas tiesas apgabala prokuratūra nolēma saukt pie kriminālatbildības divas personas par deviņu cilvēku bojāeju - Riekstu un viņa brāli - Andreju Gaili.

“Bez Tabu”, uzdodoties par potenciālo pircēju, sazinās ar Riekstu. Vairāk nekā 10 minūšu laikā tiek uzburts stāsts par gadsimta darījumu. Plāni - grandiozi. Interesējoties par infrastruktūru, “jaunlatvietis” mierina, ka viss būšot uzreiz pēc darījuma noslēgšanas, kam jānotiek 2023. gadā. Salas cena - 50 miljoni eiro. Pusi it kā sedzot banka, otru pusi Rieksts cer savākt “ziedojumu” un “investīciju” veidā.

Jautājot, kas notiks gadījumā, ja pēc zemesgabala iegādes mainām domas un atsakāmies no šīs ieceres, Rieksts atbild, ka visa nauda paliek “Jaunlatvijas” kontā.

Sazinoties ar Arkliņu, viņš noliedz, ka strādā Rieksta labā un saņem par potenciālajiem darījumiem procentus. Arkliņš esot pārliecības pilns par “Jaunlatvijas” ideju un nepiekrīt, ka atvēlētie (it kā) 6000 eiro tikšot izkrāpti.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 8:38

Jaunākās diskusijas