Polijas institūts kaķus atzinis par "invazīvu svešzemju sugu"

tautaruna.lv 26.jūlijs 2022, 20:21
 
Pixabay.com
Polijas zinātniskās pētniecības institūts mājas kaķus klasificējis kā "invazīvu svešzemju sugu", apgalvojot, ka tie nodara būtisku kaitējumu putniem un citiem savvaļas dzīvniekiem, vēsta TV3.lt.
Kaķu mīļotāji, izdzirdot šo apgalvojumu, reaģēja tik emocionāli un vētraini, ka par to atbildīgajam zinātniekam nācās atvainoties. Polijas Zinātņu akadēmijas biologs Vojcehs Solarcs nebija gatavs tik negatīvai sabiedrības reakcijai, iekļaujot mājas kaķi "Felis catus" Dabas aizsardzības institūta pārvaldītajā Nacionālajā invazīvo sugu datubāzē.
Pēc V. Solarca teiktā,
zinātnieku vidū arvien vairāk izskan viedoklis, ka mājas kaķi kaitē bioloģiskajai daudzveidībai, medījot lielu skaitu putnu un mazu zīdītāju.
"Kaķis par visiem 100% atbilst svešzemju invazīvo sugu kritērijiem," sacīja zinātnieks. Neatkarīgās raidorganizācijas "TVN" pagājušajā nedēļā demonstrētajā reportāžā V. Solarcs diskutēja ar veterinārārstu, kurš apstrīdēja pētnieka secinājumus par kaķu radītajām briesmām savvaļas dzīvniekiem. Dorota Suminska, kura uzrakstīja grāmatu "Laimīgais kaķis", norādīja uz citiem bioloģiskās daudzveidības samazināšanās cēloņiem, tostarp, vides piesārņojumu un pilsētas ēku stikla fasādēm, kas nogalina daudzus putnus.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 17:43

Jaunākās diskusijas