Kas zināms par jauno Covid-19 paveidu, ko pārnēsā peles?

tautaruna.lv 19.jūnijs 2022, 10:44
 
Kaspars Krafts/F64
Upsalas Universitātes (Zviedrija) virusologi atklājuši jaunu Covid-19 starp Eiropas grauzējiem (Myodes glareolus). Šķiet, ka infekcija ir plaši izplatīta starp šīm grauzēju populācijām, un tai ir vairāki paveidi. Zinātnieki liek domāt, ka šie grauzēji ir dabiski slimības rezervuāri un var kļūt par slimības pārnēsātājiem.

Koronavīruss tika nosaukts par Grimse - tā sauc apgabalu, kur tas tika atrasts vietējām meža pelēm. Pēc virusologu domām, cilvēce jau ir saskārusies ar situāciju, kad vīrusi cilvēkiem pārnesti no sikspārņiem, raksta "Vokrug sveta".

Pārnēsātāji var būt arī grauzēji, piemēram, žurkas, peles un lauku peles. Tāpēc zinātnieki uzrauga šādas slimības savvaļas dzīvniekiem, kas dzīvo cilvēku tiešā tuvumā.

"Mēs joprojām nezinām, kādus iespējamos draudus Grimse vīruss var radīt sabiedrības veselībai. Tomēr, pamatojoties uz mūsu novērojumiem un iepriekš konstatētajiem koronavīrusiem, kas atklāti grauzējiem, ir pamatoti iemesli turpināt koronavīrusa uzraudzību savvaļas grauzējiem."

Pētījumi sākās ilgi pirms Covid-19 pandēmijas. No 450 paraugiem 3,4% paraugu tika konstatēts betakoronavīrusi - parasti tie cirkulē starp sikspārņiem un grauzējiem. Betakoronavīrusi ir atbildīgi par elpceļu slimību, piemēram, SAR-CoV-2, attīstību.

Trīs gadu novērošanas laikā Zviedrijā bija iespējams identificēt vairākus dažādus Grimse paveidus. Turklāt radniecīgi paveidi ir atrasti pelēm Francijā, Vācijā un Polijā. Vēl nav reģistrēts neviens gadījums, kad Grimse būtu pārgājis uz cilvēkiem. Tomēr vīrusa izplatība un daudzveidība, pēc ekspertu domām, ir slikta zīme. Tas nozīmē, ka tas viegli pielāgojas jaunai videi.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:40

Jaunākās diskusijas