Šokējošs pētījums: Covid-19 dēļ cilvēks noveco par 20 gadiem

tautaruna.lv 19.maijs 2022, 2:30
 
Dmitrijs Suļžics /F64
Jauns pētījums liecina, ka cilvēkiem, kuru smadzenes ir smagi skārusi Covid-19 infekcija, var rasties traucējumi, kas līdzvērtīgi novecošanās procesam par 20 gadiem, vēsta Medikforum.
Pētnieki atklāja, ka daļa Covid-19 slimnieku piedzīvoja kognitīvus traucējumus, kas ir līdzīgi tiem, kas novēroti cilvēkiem vecumā no 50 līdz 70 gadiem, vai arī viņi zaudēja 10 IQ punktus.

Laika gaitā veselība uzlabojās, taču eksperti brīdināja, ka "iespējams, daži no šiem cilvēkiem nekad pilnībā neatveseļosies".

Pētījuma autors profesors Deivids Menons no Kembridžas Universitātes Anestēzijas katedras sacīja: "Kognitīvie traucējumi ir raksturīgi plašam neiroloģisko traucējumu spektram, tostarp demencei un pat normālai novecošanai. Taču modeļi, ko redzējām mēs, — Covid-19 kognitīvais "pirkstu nospiedums" — no visa tā krasi atšķīrās.

Pētījumā, ko veica Kembridžas Universitāte un Londonas Imperiālā koledža, Adenbrukas slimnīcā, tika p'wtīti 46 cilvēki, kas ārstējās no koronavīrusa.

Viņiem tika veikti smadzeņu testi, tostarp atmiņas, uzmanības un domāšanas testi, un to rezultāti tika salīdzināti ar veseliem cilvēkiem. Covid slimnieki bija mazāk precīzi un lēnāk reaģēja nekā tie, kuri nebija slimi, bet vissmagākās sekas bija pacientiem, kuriem bija nepieciešama plaušu mākslīgā ventilācija.

Veselības problēmas tika konstatētas arī sešus mēnešus pēc tam, kad pētījuma dalībnieki pirmo reizi saslima ar vīrusu.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 9:42

Jaunākās diskusijas