Kas notiek Antarktīdā? Klimatologi ceļ trauksmi

tautaruna.lv 10.aprīlis 2022, 17:47
 
SWNS/Scanpix/LETA
Austrumantarktīdā reģistrēti vēl nebijuši temperatūras kāpumi – par 40 grādiem pēc Celsija virs mēneša vidējā rādītāja, vēsta ANO vietne news.un.org.

Pērn martā pētniecības stacijas no dažādām valstīm, kas atrodas dažādās Antarktīdas vietās, fiksēja straujus temperatūras lēcienus. Krievijas stacija Vostok, kas atrodas ledus plato vidū, fiksēja rekordaugstu gaisa temperatūru (-17,7℃), kas gandrīz divas reizes pārsniedz iepriekšējo rekordu (-32,6℃).

Itālijas un Francijas stacija Dome Concordia, kas atrodas 3233 metru augstumā virs jūras līmeņa, reģistrēja augstāko temperatūru visos gada mēnešos. Turklāt meteoroloģiskās stacijas reģistrēja lietu piekrastes zonā un temperatūru virs 0 ° C, kas ir pilnīgi nerekatsurīgi Antarktīdai.

Tieši pirms siltuma viļņa šī gada 15. martā no kontinenta Austrumantarktīdā atdalījās ledājs Kongers - peldoša platforma Romas vai Ņujorkas lielumā.

Zinātnieki uzskata, ka tas diez vai radīs globālas sekas, taču pats šelfa ledāja sairšanas fakts ir kļuvis par vēl vienu brīdinājuma signālu cilvēcei. Galu galā, arvien vairāk sadaloties šelfu ledājiem, samazināsies arī pasaules okeāna līmenis.

"Pašreizējā temperatūra Antarktīdā ir Ginesa pasaules rekords," rakstīja zinātnieks Roberts Rode. "Vai tas ir tikai negadījums dabā, vai arī tā ir zīme, ka tuvojas kaut kas vairāk? Neviens vēl nezina atbildi uz šo jautājumu."

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:53

Jaunākās diskusijas