Šī katrā virtuvē esošā lieta kaitē ekoloģijai vairāk nekā pusmilijons automašīnu

tautaruna.lv 12.februāris 2022, 16:11
 
Ilze Zvēra/F64
Amerikāņu zinātnieki ir nonākuši pie secinājuma, ka gāzes plītis vairāk veicina globālo sasilšanu nekā pusmiljons automašīnu ar iekšdedzes dzinēju. Līdzīgs secinājums izdarīts arī pēc eksperimenta – zinātnieki Kalifornijas viesnīcās pārbaudīja 54 virtuves.

Pētījuma rezultāti publicēti žurnālā Environmental Science & Technology.

Izdevuma lappusēs zinātnieki raksta, ka katru gadu dabasgāzes plītis gaisā izdala 2,6 miljonus tonnu metāna. Kā stāsta klimatologs un viens no eksperimenta autoriem Robs Stenfords, pat izslēgtas gāzes plītis “indē” klimatu.

Fakts, ka metāns turpina izdalīties, tika atklāts, kad zinātnieki veica mērījumus telpā, kurā bija izslēgta gāzes plīts.

Tajā pašā laikā telpa tika “pārklāta” ar plastmasas apvalku. Kad eksperiments tika pabeigts, zinātnieks Ēriks Lēbels no Oklendas bezpeļņas organizācijas PSE Healthy Energy teica, ka pētījumam ir liela nozīme oglekļa pēdas nospieduma mazināšanas kontekstā.

Problēmas risinājums varētu būt pilnīga pāreja uz elektriskajām plītīm. Bet arī šeit ne viss ir skaidrs. Enerģijas ražošanas radītā oglekļa pēda būs vēl lielāka nekā no gāzes plītīm.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:31

Jaunākās diskusijas