Atklāj Covid-19 simptomu, ko novēro tikai vakcinētajiem

tautaruna.lv 13.janvāris 2022, 11:30
 
f64.lv, Dmitrijs Suļžics
Kopš parādīšanās Dienvidāfrikā pagājušā gada novembrī koronavīrusa omikrona variants reģistrēts jau 114 valstīs.

Omikrons atšķiras no sava priekšgājēja, delta paveida. Britu zinātnieki atklājuši, ka līdz ar tā parādīšanos plaši izplatījies viens no simptomiem, kas raksturīgs tikai vakcinētiem cilvēkiem, proti, bieža šķaudīšana, vēsta detaly.co.il, atsaucoties uz britu izdevumu Express un pētījumu centru The ZOE Covid Study, kas izstrādājis tāda paša nosaukuma mobilo lietotni.

Saskaņā ar Londonas King's College pasniedzējas Klēras Stīvsas teikto, tas ir izplatīts simptoms, kas "netika novērots pirms vakcinācijas".

"Mūsu pētījumi liecina, ka cilvēki, kuri tika vakcinēti un pēc tam bija Covid-19 pozitīvi, daudz biežāk ziņoja par šķaudīšanu kā simptomu, salīdzinot ar tiem, kuri nebija vakcinējušies," sacīja pētniece. "Laikam, tas nozīmē, ka nepamatota bieža šķaudīšana pēc vakcinācijas var būt viens no Covid-19 simptomiem."

Savā pētījumā ZOE paļaujas uz datiem, ko ievadījuši mobilās lietojumprogrammas lietotāji. Tādējādi izrādījās, ka simptomu ziņā omikrons un delta daudz neatšķiras viens no otra. Tikai 50 procenti lietotāju ziņoja par trim klasiskiem simptomiem: drudzi, klepu un garšas un ožas zudumu.

Ožas un garšas sajūtas zudums ir kļuvis daudz retāks: 2021. gadā tas bija starp desmit galvenajiem simptomiem, bet tagad tas ir 17. vietā un tiek novērots tikai katram piektajam.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 7:19

Jaunākās diskusijas