Pirmais cilvēks pasaulē, kuram transplantēta sirds no cūkas

tautaruna.lv 11.janvāris 2022, 18:30
 
Ekrānuzņēmums
Kāds vīrietis ASV kļuvis par par pirmo cilvēku pasaulē, kuram transplantēta sirds no ģenētiski modificētas cūkas, ziņo bbc.com.

57 gadus vecajam Deividam Benetam klājas labi trīs dienas pēc eksperimentālās septiņu stundu ilgas operācijas Baltimorā, norāda ārsti.

Transplantācija tika uzskatīta par pēdējo cerību glābt Beneta dzīvību, lai gan vēl nav skaidrs, kādas ir viņa ilgtermiņa izredzes izdzīvot. "Tas ir vai nu mirt, vai veikt šo transplantāciju," dienu pirms operācijas skaidroja Benets. "Es zinu, ka tas ir šāviens tumsā, bet tā ir mana pēdējā izvēle," viņš teica. ASV medicīnas regulators piešķīra Merilendas Universitātes Medicīnas centra ārstiem īpašu atļauju veikt procedūru, pamatojoties uz to, ka Benets pretējā gadījumā būtu miris.

Viņš tika uzskatīts par nepiemērotu cilvēka transplantācijai, un šo lēmumu bieži pieņem ārsti, kad pacientam ir ļoti slikta veselība. Medicīnas komandai, kas veica transplantāciju, tas iezīmē vairāku gadu pētījumu sasniegumu un var mainīt dzīvi visā pasaulē.

Mērilendas Universitātes Medicīnas skolas paziņojumā teikts, ka ķirurgs Bārtlijs Grifits sacīja, ka operācija tuvinās pasauli "vienu soli tuvāk orgānu trūkuma krīzes risināšanai". Šī krīze nozīmē, ka 17 cilvēki dienā ASV mirst, gaidot transplantāciju, un tiek ziņots, ka vairāk nekā 100 000 ir gaidīšanas sarakstā.

Jau sen tiek apsvērta iespēja izmantot dzīvnieku orgānus, tā sauktajai ksenotransplantācijai, lai apmierinātu pieprasījumu, un cūku sirds vārstuļu izmantošana jau ir izplatīta parādība. ĢM cūkas kļūst par orgānu donoriem 2021. gada oktobrī ķirurgi Ņujorkā paziņoja, ka ir veiksmīgi pārstādījuši cilvēkam cūkas nieri. Tajā laikā operācija bija līdz šim progresīvākais eksperiments šajā jomā. Tomēr saņēmējs šajā gadījumā bija miris, un viņam nebija cerību uz atveseļošanos.

Tomēr Benets cer, ka viņa transplantācija ļaus viņam turpināt dzīvi. Viņš sešas nedēļas pirms operācijas bija uz gultas un pievienots iekārtai, kas viņu uzturēja dzīvu pēc tam, kad viņam tika diagnosticēta smaga sirds slimība. "Es ar nepacietību gaidu, kad varēšu piecelties no gultas pēc atveseļošanās," viņš teica pagājušajā nedēļā.

Pirmdien tika ziņots, ka Benets elpo pats, kamēr viņš tiek rūpīgi uzraudzīts. Bet kas tieši notiks tālāk, nav skaidrs. Transplantācijā izmantotā cūka bija ģenētiski modificēta, lai izvairītos no gēniem, kas būtu noveduši pie orgāna atgrūšanas no Beneta kunga ķermeņa. Grifits sacīja, ka viņi rīkojas piesardzīgi un rūpīgi uzrauga Beneta kungu, savukārt viņa dēls Deivids Benets jaunākais ziņu aģentūrai Associated Press sacīja, ka ģimene "šobrīd atrodas nezināmā". Taču viņš piebilda: "Viņš apzinās paveiktā vērienu un patiešām apzinās tā nozīmi." "Mēs nekad to neesam darījuši cilvēkā, un man patīk domāt, ka mēs esam viņam devuši labāku iespēju, nekā būtu bijusi viņa terapijas turpināšana," sacīja Grifits. "Bet vai [viņš dzīvos] dienu, nedēļu, mēnesi, gadu, es nezinu."

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 8:15

Jaunākās diskusijas