Vīrieši vai sievietes? Atklāts, kas visbiežāk izplata Covid-19

tautaruna.lv 4.janvāris 2022, 7:00
 
EPA/Scanpix/LETA
ASV Kolorādo štata universitātes zinātnieku grupa atklājusi, ka vīrieši pārnēsā koronavīrusa daļiņas vairāk nekā sievietes vai bērni, ziņoja CBS.
Pētnieki izsekoja Covid-19 izplatības ātrumam skatuves mākslas vidē, lai teātri un koncertu norises vietas varētu drošāk atsākt darbību.

Dažāda vecuma, dzimuma un sagatavotības līmeņa eksperimenta dalībnieki varēja dziedāt dziesmas vai spēlēt instrumentus. Zinātnieki novēroja izelpoto siekalu pilienu daudzumu un identificēja vairākus koronavīrusa izplatības intensitātes modeļus atkarībā no cilvēku dzimuma un vecuma, kā arī balss skaļuma.

"Pieaugušie mēdz izdalīt vairāk daļiņu nekā bērni. Un iemesls, kāpēc vīrieši izdala vairāk daļiņu, ir tas, ka mums ir lielākas plaušas. Jūsu balss skaļums ir rādītājs, cik daudz enerģijas jūs ieguldāt savā balss aparātā. Enerģija tiek pārvērsta daļiņās, ko izdala ķermenis. Tās ir daļiņas, kas pārnēsā vīrusu un inficē citus cilvēkus,” skaidroja profesors Džons Volkens.

Eksperts uzsvēra, ka visbīstamākās sabiedriskās vietas atpūtai ir bāri, sporta arēnas un koncertu norises vietas, kur cilvēki skaļi runā vai dzied.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 3:05

Jaunākās diskusijas