Satelītuzņemumā virs Ādažiem redzami dīvaini burti

tautaruna.lv 25.oktobris 2021, 18:15
 
Ekrānuzņēmums no Google Maps
Vairāki Google Maps lietotāji, pārlūkojot satelītuzņēmumos veidoto karti, Ādažu militārajā poligonā ievērojuši milzu burtus, kas veido vārdu "LIFE". Kas to veidojis un ar kādu nolūku?

Izrādās, tam ir racionāls skairojums.

Ar Aizsardzības ministrijas atbalstu laika posmā no 2006.gada 1.novembra līdz 2009.gada 31.decembrim Ādažu militārajā poligonā tika ralizēts projekts "LIFE-Daba" . Projekta kopējais budžets bija 905 307 eiro (636 253 lati), no kuriem 50% nodrošināja Eiropas Savienība (ES).

Projekta sagatavotājs bija Aizsardzības īpašumu valsts aģentūra, un tā īstenošanā līdzdarbojās Nacionālie bruņotie spēki, Latvijas Dabas fonds un Dabas aizsardzības pārvalde. Vides ministrija bija projekta līdzfinansētājs.

Projekta galvenais mērķis bija saskaņot dabas aizsardzības un militārās intereses aizsargājamo ainavu apvidū "Ādaži" un nodrošināt piemērotus apstākļus dabas vērtībām, kas atrodamas šajā teritorijā. Projekta laikā tika īstenoti praktiski poligona apsaimniekošanas pasākumi, lai radītu labvēlīgus apstākļus retiem un aizsargājamiem biotopiem un sugām, kā arī tika veikti izglītojoši pasākumi: lekcijas, atvērto durvju dienas pasākumi, izvietoti izglītojoši stendi, izstrādāts dabas aizsardzības plāns, sagatavota rokasgrāmata karavīriem par vides aizsardzību, kā arī izstrādāta vienkārša monitoringa programma aizsargājamo ainavu apvidum "Ādaži", kuru turpmāk varēs izmantot karavīri.

Ādažu projekts bija pirmais gadījums Latvijā un viens no retajiem Eiropā, kad ES "LIFE-Daba" projekta iesniedzējs un ES finansējuma saņēmējs ir aizsardzības sektora iestāde. Aizsargājamo ainavu apvidus "Ādaži", kas gandrīz pilnībā ietilpst Ādažu militārajā poligonā, ir īpaša teritorija, jo tajā sugas un biotopi, kas citviet Latvijā un Eiropā jau izzuduši vai sastopami niecīgā skaitā, saglabājušies, tieši pateicoties ilgstošai militāro mācību ietekmei un ierobežotai civiliedzīvotāju piekļuvei.

Uzzini pirmais, par ko runā Latvijā un pasaulē, pievienojoties mums Telegram vai Whatsapp kanālā.

Vēl sadaļā

 
 
 
 
 
 
Autorizācija
Komentē Jaunākais: Šodien, 13:11

Jaunākās diskusijas